Tech & Web

Na bostonskom MIT-u izrađen je prototip ekrana 'Cinema 3D' pomoću kojega bi se u budućnosti filmovi u kinima mogli gledati bez 3D naočala. Funkcionira na temelju posebnog rasporeda leća i zrcala, a za razliku od prethodnih pokušaja izrade ovakvog ekrana, rezolucija filma je u potpunosti očuvana.

3D naočale su prošlost: Izrađen ekran za najbolji doživljaj filmova
Screenshot: YouTube

Laboratorij za računalnu znanost i umjetnu inteligenciju pri bostonskom MIT-u izradio je ekran pomoću kojega se 3D filmovi mogu gledati bez 3D naočala. 3D efekt vidljiv je sa bilo kojeg sjedala kino dvorane, a prototip ekrana 'Cinema 3D' koristi kompleksan raspored leća i zrcala kako bi se stvorila paralaksna barijera.

Znanstvenici su otkrili kako je ovaj ekran moguće koristiti samo u kinima, jer za razliku od gledanja filmova kod kuće, mogu predvidjeti gdje će se publika nalaziti: sjedala su na fiksnim lokacijama u dvorani, ljudi se nemaju tendenciju previše pomicati, mijenjati mjesto ili previše mijenjati kut gledanja tijekom filmske projekcije. 

Dosadašnji pokušaji izrade ovakvog ekrana išli su na štetu rezoluciji, no ne MIT-jev prototip 'Cinema D'. On čuva prvobitnu rezoluciju i pruža kvalitetnu sliku svakom gledatelju. Na žalost, prototip još uvijek nije spreman za plasman na tržište, jer je veličine bilježnice, ali njime je potvrđena funkcionalnost izuma.


Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.