Tech & Web

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvoj polovici ove godine u Hrvatskoj je utrošeno 4,4 milijarde minuta razgovora putem mobilnih mreža što je u istom razdoblju prošle godine više za 1,4 posto. I dok smo povećali broj minuta razgovora putem mobitela, razgovorima putem fiksnih linija potpuno smo 'zastranili'. 

Halo Bing: Provjerite koliko su Hrvati telefonirali u ovoj godini
screenshot

Telefoniranje putem mobitela očigledno je Hrvatima jača strana, dok minute razgovora putem kućnog telefona iz godine u godinu bilježe drastični pad za 8 posto što znači da smo ukupno u prvoj polovici ove godine pričali 1,1 miljardu minuta. Kućni se telefon danas najčešće koristi u svrhe priključenja Interneta koji također pokazuje snažan rast prometa.

Pozivi unutar države

Iako nije naglašeno koliko je internetskog prometa utrošeno s mobilnih, a koliko fiksnih mreža i ove je godine nastavljen rast širokopojasnog internetskog prometa od 40 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, s utrošenih 319 milijuna gigabajta. 

Prema podacima DZS-a, od ukupnih 4,4 milijarde minuta koliko je utrošenih u prvoj polovici godine, oko 2,3 milijarde utrošeno je samo u drugom tromjesečju, što je 2,4 posto više nego u istom razdoblju prošle i 7,7 posto više nego u prvom tromjesečju ove godine. 

Većina ovih poziva odnosi se na razgovore unutar države, a tek 42 milijuna minuta razgovorila u ovom dijelu godine otišlo je na razgovore u inozemstvo što je čak za 0,6 posto manje nego lani. 

Hrvati sve manje šalju SMS-ove

Prema podacima, očigledno je kako je  'odzvonilo' i slanju SMS-ova pa izgleda da zahvaljujući društvenim mrežama i mobilnim aplikacijama za izmjenjivanje besplatnih poruka. U prvoj polovici godine poslano je 1,3 milijarde SMS-ova što je 10,1 posto manje nego u istom razdoblju lani. 

I MMS-ovi su izgubili svoju draž jer zašto bi se slala fotografija MMS-om i time trošio novac na to, kad jednim potezom prsta svima kojima želimo možemo odaslati svoju fotografiju?! Tako je ove godine zasad poslano 7,7 milijuna MMS-ova što je u konačnici čak 13 posto manje nego lani, a sudeći prema napretku tehnologija taj bi postotak moga i dalje opadati. 

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.