Pretraga

Active Sun: Zbog aktivne pripreme projekta, dva tjedna bez nastave

A- A+


Izdvojeni članak

DIDS: ‘Pomoći ćemo ljudima oko alergijskih problema’

Jedini tim iz Zagreba na završnici natjecanja Ideja godine bio je Active Sun, s projektom izrade panela na solarni pogon. Na ideju je došao Marko Cencelj promatrajući skupoću i neisplativost proizvodnje energije u termoelektrani gdje je radio njegov otac. Ostatak tima čine Valentina Biankini i Ognjen Mašić, koji su kao i Marko maturanti Druge ekonomske škole u Zagrebu. Dva tjedna ovaj tim nije pohađao nastavu, nego se pod palicom mentorice Ljiljane Šandrk aktivno spremao za finale Ideje godine.

Maturanti Druge ekonomske škole u Zagrebu Valentina Biankini, Marko Cencelj i Ognjen Mašić predstavili su svoj projekt Active Sun u završnici natjecanja Ideja godine. Projekt se ticao proizvodnje solarnih panela, za koje hrvatska ima iznimne prirodne potencijale. Mentorica Ljiljana Šandrk koordinirala je projektom, a zbog aktivne pripreme ovo troje učenika dva tjedna izbivalo je s nastave.

‘Solarna energija je nepotrošiva i ne zagađuje okoliš’

Na ideju za projekt izrade solarnih panela došao je Marko Cencelj jer se prethodno uputio u skupoću i neisplativost proizvodnje električne energije u termoelektrani gdje je radio njegov otac.

– Solarna energija je nepotrošiva, tako da je naš projekt isplativ, dobar za budućnost i ne zagađuje okoliš, obrazložio je Marko koje sve pozitivnosti ima njegova ideja.

Istovremeno u ovom timu smatraju da bi trebalo dosta vremena, volje i kreativnosti da projekt doživi praktičnu primjenu te ostvari uspjeh.

– Mislim da je naš projekt stvarno isplativ, moguć i ostvariv jer imamo dosta inovacija koje smo unijeli u sam projekt. O mogućim ulagačima ili tvrtkama kojima bi predstavili svoj projekt još nismo razmišljali, izrazila je vjeru u ovaj projekt Valentina.

Dva tjedna opravdanog izostanka zbog Ideje godine

Mentorica Ljiljana Šandrk vidjela je natječaj za ideju godinu te je organizirala interni odabir tima u Drugoj ekonomskoj školi, koji će predstaviti ovu ustanovu. Najbolji su se pokazali ovo troje maturanata, koji su osim sudjelovanja u završnici, dobili dva tjedna opravdanog izbivanja s nastave, zbog aktivne pripreme projekta.

Kolege u školi nisu bili iznenađene njihovom prijavom na Ideju godine, budući da učenici iz ove škole stalno odlaze na neka natjecanja. Malo tvrtki u Hrvatskoj bavi se proizvodnjom solarnih panela, a obzirom na potencijal za ovu industriju, ekonomisti iz Zagreba vjeruju da bi njihov projekt mogao zaživjeti.

Cijeli projekt je nastao u suradnji sa stručnim partnerima Visokim učilištem Algebra i Visokom školom Effectus. Završnicu možete pratiti i putem Facebooka, a kako se razvijao cijeli projekt možete pogledati ovdje.