Vijesti

Na finalu projekta 'Ideja godine - novim tehnologijama do poslovnog uspjeha' pobjedu je odnio učenik Ilija Perić iz Tehničke škole Ruđera Bokškovića u Zagrebu s projektom 'In My Wave', čime je osvojio vrijedno putovanje u sjedište Googlea i Amazona u Dublin. U velikoj konkurenciji od 11 timova njegova je ideja, kao i prezentacija, ocijenjena kao najbolja.

Finale 'Ideje godine': U velikoj konkurenciji  pobjedu odnio Ilija Perić iz Tehničke škole Ruđera Boškovića
Foto: srednja.hr

Projekt 'Ideja godine - novim tehnologijama do poslovnog uspjeha' u organizaciji portala Srednja.hr, koji se i ove godine odvija u suradnji sa stručnim partnerima, Visokom školom za financije i pravo Effectus i Visokim učilištem Algebra, okončan je današnjim finalnim natjecanjem u prostorima Visokog učilišta Algebra. Jedanaest timova iz srednjih škola širom Hrvatske planiralo se u finale natjecanja u kojem je proteklih mjeseci sudjelovalo tridesetak timova, te su danas na završnom natjecanju predstavili svoje ideje i projekte, popraćene poslovnim planovima i pratećim tehnološkim rješenjima. Najbolje ocjene, kao i pobjedu, dobio je 'one man show' Ilija Perić iz Tehničke škole Ruđera Boškovića, koji će zahvaljujući svojoj kreativnosti i inovativnosti koju je utkao u aplikaciju 'In My Wave' otputovati u sjedište Googlea i Amazona u Dublin 21. ožujka ove godine.

Mnogo veća konkurencija nego prethodne godine

Važno je napomenuti kako je ove godine prijava bilo mnogo više nego prošle, što pokazuje sve veći interes srednjoškolaca za pronalaskom i promoviranjem vlastitih ideja.

Svi su ovi timovi danas imali na raspolaganju nekoliko minuta za predstavljanje svojih ideja pred žirijem, publikom, prijateljima, rodbinom i nastavcima, a nakon postupka žiriranja i ocjenjivanja najboljima su proglašeni:

1. mjesto: Pomoću In My Wave aplikacije korisnik šalje 'pozive' prijateljima, a koji se možda nalaze u njegovoj blizini. Ukoliko se prijatelji nalaze u radijusu kojeg je korisnik odabrao, mogu prihvatiti njegov 'poziv' i podijeliti s njim svoju lokaciju te dogovoriti sastanak ili jednostavno mogu odbiti isti i ostati neprimijećeni.

2. mjesto: 'Safe Mood' je jednostavna aplikacija koja bi se, prema principu alarma, oglašavala određen broj puta u zadanom vremenskom intervalu dok je korisnik ne primijeti i odgodi. Ukoliko se to ne dogodi, aplikacija bi o tome porukom obavijestila prvi broj na popisu hitnih brojeva koje bi odredio korisnik.

3: mjesto: Projekt 'Svijet na dodir prsta' došao je od ideje koja se temelji na virtualnom interaktivnom vodiču u obliku tableta i niza HotSpotova.

Ilija Perić sam pobjedio sve timove

Pobjednik Ilija Perić nije krio oduševljenje zbog toga što je upravo njegova ideja odnijela mnogima toliko željenu pobjedu. - Odlično se osjećam, lijepo je kad se trud i rad isplati. Veselim se odlasku u Dublin, a svoju ću aplikaciju nastaviti razvijati, izjavio je sramežljivo učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića.

Da srednjoškolci itekako imaju dovoljno znanja i ideja da svoje zamisli provedu u djelo, pokazalo je i ovo finale.

- Finalisti Ideje Godine pokazali su drugu godinu zaredom da srednjoškolci u Hrvatskoj imaju veliko znanje i kreativnost neophodno za velike uspjehe. Njihove ideje i prezentacije govore u svoje ime o njihovoj zrelosti čime je ovaj projekt pokazao da mladi u Hrvatskoj mogu ponuditi puno, ako im se za to otvori prilika. Cilj projekta je ohrabriti mlade da naprave korak naprijed, ali i potaknuti tvrtke da prepoznaju potencijal mladih u koji se isplati ulagati, izjavio je Marko Matijević, osnivač portala Srednja.hr.

Svi timovi pokazali inovativnost i kreativnost

Svi timovi pokazali su određenu razinu naprednijeg znanja informatike, što je vrlo bitno za provođenje ovakvih inovativnih projekata.

- Kao što i naše studente podučavamo praktičnim znanjima, tako sudjelujemo i kao partner 'Ideje godine' jer želimo pomoći učenicima srednjih škola koji su osmislili zaista zanimljive projekte da ih osmisle i s poslovne i s tehnološke strane na način da ih je moguće realizirati – kroz stvarnu primjenu tehnologije. Visoko učilište Algebra uključilo je ovaj projekt u jednu od aktivnosti koje kao nacionalni koordinator ove godine provodi u sklopu europskog projekta i inicijative 'eSkills for Jobs 2014', a čiji je naglasak upravo na stjecanju i primjeni znanja iz područja informacijskih tehnologija", rekao je o ovogodišnjem natjecanju Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra.

Da je Ideja godine od prošle godine evoluirala pokazuje i mišljenje dekana Visoke škole za pravo i financije Effectus, Robert Kopal.

- Ideja godine doživjela je fazni prijelaz, i kvantitativno i kvalitativno. Posebno me raduje što se to dogodilo u svim relevantnim čimbenicima projekta: inovativnost i kreativnost ideje, financijska opravdanost projekta, društvena prihvatljivost ideje te implementacija tehnoloških rješenja. Projekt Ideja godine očigledno potiče razvoj 'poslovne inteligencije' s obzirom da ekipe učinkovito rješavaju nove i do tada nepoznate probleme, novim i inovativnim metodama koje pak to jesu i uslijed konvergencije zasebno razvijenih, a posljedično i naučenih, znanja i vještina, zaključio je dekan Kopal.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
PARTNERI
PRIJATELJI
Nema događaja za prikaz.