Vijesti

Ideja godine - novim tehnologijama do poslovnog uspjeha" je projekt portala srednja.hr i partnera Visoko učilište Effectus i Visoko učilište Algebra, a u sklopu kojeg se traži najbolja ideja popraćena poslovnim planom, koju će osmisliti učenici i učenice srednjih škola.

[IDEJA GODINE] Kreće treća godina jedinstvenog natjecanja za srednjoškolce

Nakon uspješnih prethodnih natjecanja, projekt Ideja godine ulazi u svoju treću godinu s velikim finalom za 10 najboljih srednjoškolskih timova u Zagrebu 13.2.2015. godine. Riječ je o jedinom Business Plan Contestu za srednjoškolce u Hrvatskoj, a već dvije godine timovi srednjoškolaca iz cijele Hrvatske natječu se za dolazak na finale u Zagreb i glavnu nagradu - Putovanje u inozemstvo. Bitno za naglasiti da u ovom projektu srednjoškolci ne moraju napraviti gotov proizvod, nego samo imati kvalitetnu ideju koju će predstaviti.

Prethodni pobjednici

Prve pobjednice u Ideji godine odnijele su tri učenice iz I. Gimnazije Varaždin s idejom za aplikaciju Croatian Beaches koja je u ideji omogućivala pretraživanja plaža po kategoriji plavih zastava, restorana, kafića, ali i dostupnosti invalidima od kuda je ideja zapravo i došla.

- Prošlo ljeto putovala sam s roditelima i malim bratom Janom koji ima cerebralnu paralizu. Vozili smo se prema Primoštenu i pokušavali smo pronaći plažu što je vrlo teško jer Jan treba neku gdje može normalno ući u more i provesti dan, a da je nama restoran blizu. U tom sam očaju upitala tatu zašto ne postoji neka tražilica za plaže, pa smo se toga sjetili kad smo osmišljavali plan za Ideju godine, otkrila nam je Dora Dubravec nakon osvajanje prve Ideje godine zajedno s Evom Perković, Mirnom Lazar i mentoricom Kristinom Oršić - Manojlović. Djevojke su osim velikog priznanja dodatno osvojile nagradno studijsko putovanje po Njemačkoj.

Prethodne godine titulom pobjednika se okitio Ilija Perić s mentorom Milanom Koraćom iz Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Zagreba. Pomoću In My Wave aplikacije korisnik šalje 'pozive' prijateljima, a koji se možda nalaze u njegovoj blizini. Ukoliko se prijatelji nalaze u radijusu kojeg je korisnik odabrao, mogu prihvatiti njegov 'poziv' i podijeliti s njim svoju lokaciju te dogovoriti sastanak ili jednostavno mogu odbiti isti i ostati neprimijećeni. Sa svojim mentorom, Ilija je osvojio nagradno putovanje u središte Googlea za Europu u Dublinu.

Treća godina projekta

Učenici koji sudjeluju u natjecanju moraju imati kvalitetnu ideju koja sadrži određenu novu tehnologiju. Za prijavu na projekt moraju ispuniti kratki poslovni plan i napraviti powerpoint prezentaciju. Deset najboljih projekta iz cijele Hrvatske bit će pozvani u Zagreb na finale gdje će predstaviti svoje Ideje godine pred partnerima projekta, poduzetnicima, stručnim žirijem i ostalim učenicima.

Nakon što su prethodni pobjednici zaradili putovanja u Njemačkoj i Irskoj, ovogodišnji pobjednik će također biti nagrađen studijskim putovanjem zajedno sa svojim mentorom. Detalji o nagradi će biti objavljeni tokom natjecanja.

Od 30 timova prošle godine, samo njih 10 je zaslužilo poziv na finale projekta, a vjerujemo da će ove godine biti veća konkurencija za jedini Busines Plan Contest za srednjoškolce koji je prethodnih godina pod redovitim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Raspored projekta 

Svi koji žele sudjelovati na projektu moraju poslati svoje Ideje konačno do 23. siječnja, a oni koji pošalju svoje Ideje do 20. prosinca ove godine dobit će od jednog člana stručnog žirija recenziju i priliku za popravak. Prve prijave su neobavezne, kao i mentori u timovima. Moguće je da svaki tim koji maksimalno može imati tri učenika, ima i srednjoškolskog profesora kao mentora u projektu, međutim to nije nužno.

Prijave se šalju na mail idejagodine@srednja.hr, a na isti mail se možete prijaviti na newsletter kako ne bi propustili nove informacije o Ideji godine.

  • 1. studeni. 2014. - Otvaranje natječaja
  • 15 studeni do 30. studeni - Obilazak škola
  • 20.prosinca - Završetak prvih prijava
  • 21. prosinca 2014. do 1.1 siječnja 2015.  - Recenzija projekata
  • 23. siječnja - Konačni rok za predaju projekata
  • 31. siječnja - Proglašenje finalista
  • 13. veljače 2015. - Finalni događaj za deset najboljih projekata u Zagrebu

Sve bitne informacije i odgovore na pitanja možete pronaći u rubrici Često postavljana pitanja, a za sve ostalo nas možete pitati putem maila idejagodine@srednja.hr.

Krenite u 2015. godinu s novom Idejom koja će Vam dati veliko priznanje pred svim obrazovnim institucijama u Hrvatskoj, ali i odvesti Vas na studijsko putovanje izvan Hrvatske. Sve objave možete pratiti na stranici www.srednja.hr/Ideja-godine ili putem Facebook pagea Ideja godine.

______________________________________________________________________________

Projekt Ideja godine u organizaciji portala Srednja.hr, nastao je u suradnji s partnerima Visoko Učilište Algebra i Visokim Učilištem Effectus - Visoka škola za financije i pravo.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
PARTNERI
PRIJATELJI
Nema događaja za prikaz.