Vijesti

ATI Technology Team iz Srednje škole 'Vladimir Gortan' u Bujama plasirao se na treće mjesto u završnici 'Ideje godine', velikog projekta kojeg organizira portal Srednja.hr. Tena Baković, Ivana Karlić i Andrea Panjuh aplikacijom 'Svijet na dodir prsta' čovjeka žele vratiti u prirodu uz podršku modernih uređaja.

Ideja godine - Trećeplasirani ATI team planira   čovjeka približiti umjetnosti i prirodi uz pomoć moderne tehnologije
srednja.hr

Ekipa ATI Technology teama iz Srednje škola 'Vladimira Gortana' u Bujama želi povezati čovjeka s prirodom, omogućiti bogatije iskustvo otkrivanja nacionalnih parkova, turističkih destinacija i sličnog. Svojim projektom 'Svijet na dodir prsta', zbog kojeg su se smjestili na treće mjesto u finalu 'Ideje godine', a Tena Baković, Ivana Karlić i Andrea Panjuh opisali su i kako to misle učiniti.

Žele spojiti prirodu i tehnologiju

Njihova ideja temelji se na virtualnom interaktivnom vodiču u obliku tableta i niza HotSpotova. Tijekom prezentacije na primjeru Nacionalnog parka Brijuni pokazali su funkcionalnost ieje kao i njenu inovativnost, kreativnost u realizaciji te smisao za društveno odgovorno poslovanje.

Oni su svoj projekt ovako zamislili - Prilikom ulaska u Nacionalni park, posjetitelj može iznajmiti tablet uređaj koji će biti uz njega sve dok ne napusti isti, a poslužit će mu kao osobni vodič koji će pratiti njegov ritam posjeta, njegova odredišta obilaska, njegove želje i zahtjeve. Uz sve staze Nacionalnog parka postavili bi HotSpotove ograničenog dometa, a prilikom ulaska u njihov domet, tablet će sse automatski pokrenuti pokazujući sve zanimljivosti, podatke kao i slike trenutne lokacije kroz sva godišnja doba. Posjetitelj bi, prema viziji tročlanog tima, ponovno mogao pogledati video zapis, slikati pomoću samog tableta te snimati vlastita videa.

Njihov glavni cilj je spojiti prirodu i tehnologiju. - Naša je ideja da spojimo prirodu i tehnologiju pomoću tableta i aplikacije koja bi mogla zamijeniti turističkog vodiča i tako pomoći posjetiteljima da lakše razgledaju turističku destinaciju, objasnila je Ivana Karlić.

'Misli globalno, djeluj lokalno'

Za izradu cjelokupnog projekta utrošili su dva tjedna, a zbog ideje su žrtvovali svaki slobodni sat. Sve su radili zajedno, a najteže im je palo izdvajanje slobodno vremena uz silno učenje i ispite. Mentorica Dolores Mihelić Malbašić im je, kažu, puno pomogla svojim savjetima i angažiranošću. Projekt planiraju dalje razvijati.

- Naša je ideja otprilike razrađena, ali planiramo je dalje proširiti na cijeli svijet, tvrdi tim. Razvili su ideju kako bi to sve trebalo izgledati, sve financijske mogućnosti, a sljedeći bi korak trebao biti početak razvijanja globalnih prilika. Naš je moto 'Misli lokalno, djeluj globalno', objasnio je Andrea Panjuh.

Žele olakšati mlađim generacijama

Početni motiv za prijavu na 'Ideju godine' bilo je nagradno putovanje u Dublin, no on se kasnije razvio u želju da buduće generacije približe prirodi i umjetnosti. - Ovu smo ideju razvili kako bismo pomogli mladima u budućnosti, jer mlađe generacije to očekuju od nas, a to im mi i dugujemo, kazao je Panjuh te dodao kako previše puta prolazimo pokraj stvari koje ne zamjećujemo, sitnica na koje ne obraćamo pažnju. - Tablet će zvukom upozoriti da se nalazite na mjestu od nekog značaja, a bit će prilagođen brzini vodiča. Tako ćete moći provesti koliko god vremena želite upijajući neku znamenitost, zaključio je učenik.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
PARTNERI
PRIJATELJI
Nema događaja za prikaz.