Vijesti

Prijave za V. izdanje srednjoškolskog poslovnog projekta Ideja godine, otvorene su. Slogan projekta je bio i ostao 'Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha', a posebno će se ove godine honorirati ideje koje će promovirati koncept pametnih gradova. Veliko finale za 10 najboljih projekata bit će 4. svibnja, a glavna nagrada je studijsko putovanje u talijanski grad Bolognu. Kako bismo vas malo bolje upoznali sa samim natjecanjem, izradili smo kratki prikaz ideja dosadašnjih pobjednika.

Prisjećamo se genijalnih projekata pobjednika dosadašnjih izdanja Ideje godine
Pobjednici prethodih izdanja Ideje godine|Foto: srednja.hr

Sve o ovogodišnjem, petom po redu natjecanju Ideja godine možete saznati ovdje, a odgovore na najčešća pitanja vezana uz natjecanje, naći ćete putem ove poveznice. Evo kako su izgledale ideje prijašnjih pobjednika.

I. izdanje Ideje godine: Croatian Beaches 

Pobjednice prve Ideje godine bile su učenice Prve gimnazije Varaždin - Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar, pod mentorstvom Kristine Oršić – Manojlović. Varaždinke su osmislile aplikaciju Croatian Beaches putem koje bi korisnik bi pronalazio hrvatske plaže, a aplikacija bi ih razvrstavala prema njihovim karakteristikama.

Na ideju su došle kada se Dora prisjetila jednog svog ljetovanja s obitelji. Naime, njen brat Jan ima cerebralnu paralizu, pa su pokušali naći plažu na kojoj bi on mogao normalno ući u more i provesti dan, a da je ostatku obitelji restoran blizu. Svoju su ideju razvijale dva do tri mjeseca, a očito se isplatila jer ju je žiri te godine nagradio s najviše bodova.

II. izdanje Ideje godine: In My Wave 

Ilija Perić iz Tehničke škole Ruđer Boškovića na drugo se izdanje Ideje godine prijavio sam. I pobijedio. Uz mentorstvo svog profesora Milana Koraća osmislio je svoju aplikaciju In My Wave za lakši pronalazak prijatelja u blizini. Primjerice, nalazite se na Trgu i želite vidjeti koji su vaši prijatelji u blizini, ne morate obavljati brojne pozive, već jednim pozivom preko Ilijine aplikacije saznajete tko vam je najbliže. 

Prije no što se prijavio na natjecanje, napravio je istraživanje i shvatio da ima jedinstvenu ideju koju bi valjalo patentirati. Izradio je autorski logo i softver, a sama se ideja, kaže, razvijala 4-5 mjeseci. Ilija je zamislio da bi njegova aplikacija bila besplatna, a posebna je po tome što se lokacija korisnika ne dijeli na karti, već aplikacija govori je li netko u blizini, čime je sigurnost korisnika stavljena na prvo mjesto.

III. izdanje Ideje godine: Trampolin 

Prvi pobjednici Ideje godine s mora učenici su Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka. Slavica Blašković, Marin Nižić i Kristijan Žic pod mentorstvom Matije Rubinića osmislili su Trampolin - Web servis koji je mjesto razmjene usluga i međusobnog pomaganja na nenovčanoj osnovi. 

Razmišljali su u budućnost, kako do zaposlenja kada završile školu i shvatili kako bez iskustva i kapitala ne postoji puno mogućnosti. Njihov servis namijenjen je umrežavanju ljudi različitih vještina i potreba, a putem Trampolina se mladima pruža prilika da skupe iskustvo, a i dobiju nešto za svoj rad. Njihova ideja bila je jedinstvena po tome što cilj nije isključivo zarada, već je želja bila osigurati i svojevrstan društveni kontekst i humanitarni karakter.

IV. izdanje Ideje godine: Road Aid Black Box 

Prošlogodišnji pobjednik Ideje godine trojac je iz srednje škole Vladimir Gortan Buje. Eva Šimec, Marija Djerdjaj, Denis Cvijanović uz pomoć mentorice Dolores Mihelčić-Malbašić osmislili su Road Aid Black Box. Njihov uređaj služi za bilježenje podataka o putovanju te korištenja tih podataka kada dolazi do automobilske nesreće. Radi se o jedinstvenom uređaju koji se sastoji od pametnog telefona (kamere), nosača za telefon i crne kutije, a putem aplikacije na mobilnom uređaju, unesrećeni vrlo lako mogu kontaktirati Službu za zaštitu i spašavanje.

Službi se šalju snimke, a djelatnik na mjesto nesreće, sukladno snimkama koje je dobio od RABB-a šalje adekvatne službe (policiju, vatrogasce, hitnu pomoć). Detaljno su razvili svoju ideju, pa su u obzir uzeli i činjenicu da bi vozač mogao izgubiti svijest i za to pronašli prikladno rješenje. Analizom tržišta nisu naišli na sličan proizvod, pa im je njihova jedinstvena ideja lani donijela pobjedu.

_________________________________________________________________________

Partneri projekta Ideja godine su Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici www.srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr. Često postavljanja pitanja i odgovore na njih pronađite ovdje.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
PARTNERI
PRIJATELJI
Nema događaja za prikaz.