Vijesti

Tim 'Prehrana' iz Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci želi običnim ljudima pružiti jedinstveni individualizirani plan prehrane umjesto sveprisutnih općenitih uputa. Sarah Butigan, Leon Jurjević i Daniel Zdelarac aplikacijom 'Pravilna prehrana put do zdravlja' žele približiti mogućnost individualne zdrave prehrane svakom korisniku.

Riječki srednjoškolci osmislili sjajnu aplikaciju koja će korisnike naučiti zdravo jesti
Srednja.hr

Sarah Butigan, Leon Jurjević i Daniel Zdelarac učenici su Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci, a njihov projekt za 'Ideju godine' bi trebao omogućiti korisnicima aplikacije 'Pravilna prehrana put do zdravlja' individualni plan zdrave prehrane umjesto velikog broja općenitih uputa koje inače možemo naći.

Ideja je da svaki korisnik, koji unese svoje osobne podatke poput dobi, visine, težine i ostalih fizičkih karakteristika ali i osobnih preferencije poput 'namirnica koje (ne)voli i dostupnih financijskih sredstava za nabavku, dobije personalizirani idealni i ekonomični plan prehrane. Ističu kako je njihova ideja unikatna budući da su u javnosti prisutne samo općenite upute o zdravoj prehrani dok svaka osoba ipak traži individualni pristup.

- Naša ideja je bazirana na pravilnoj prehrani tj. promicanju iste. Sve više mladih je pretilo, nepravilno se hrane zbog brzog načina života i ne znaju koja bi im prehrana zapravo pasala, kaže Sarah Butigan.

Na ideju došli za švedskim stolom

Samu ideju tim je dobio prošle godine u petom mjesecu, dok su sudjelovali na državnom natjecanju za blok predmeta.

- Trajalo je u principu dosta, ideja je krenula prošle godine u petom mjesecu kada smo bili na blok državnom natjecanju iz predmeta poput biologije, geografije i kemije. Dok smo bili u hotelu tamo je bio švedski stol i profesorica nam je krenula držati prodike kako ne jedemo dobro, a budući da smo tada već razmišljali o ideji godine tako se izrodila i naša ideja, ističe Leon Jurjević.

Motivacija je zdraviji život, a kako ne postoji ništa slično u Hrvatskoj ili vani mladi inovatori su uvjereni kako njihova ideja može polučiti i financijski uspjeh te u takvom slučaju planiraju i daljnju ekspanziju.

Žele ići dalje

- Planirali smo ekspanziju ako se ideja pokaže dobrom. Odmaknuli bi se od samog interneta i prema ljudima kojima nije dostupan putem 'flyera' ili nekog drugog tipa letaka. Nadalje pokrenuli bi suradnju sa teretanama, trgovačkim lancima, školama i fakultetima jer je dobar 'networking' ključan za daljnji uspjeh projekta.

Kao suradnike bi uključili i proizvođače prirodne hrane koji bi zatim mogli plasirati svoje proizvode preko same aplikacije. S obzirom na ograničene budžete korisnika plan bi bio prilagođen i na način da se uvedu kategorije menija prema raspoloživom budžetu kao primjerice do 400kn, 400-800kn, 800-1200kn i preko 1200kn.

Navode kako su im najveću prepreku u realizaciji samog projekta predstavljale financije, izdatci poput troškova za kupovinu domena i servera te općenito financiranje u onim prvim koracima prema samoj realizaciji.

Veliku ulogu u cijelom projektu je odigrala i mentorica Marina Pavlić.

- Najviše nam je pomogla sa samom idejom i pružila podršku svaki puta kada bi zapeli sa projektom na bilo kojoj razini, zaključila je Sarah Butigan.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
PARTNERI
PRIJATELJI
Nema događaja za prikaz.