Vijesti

U nastavu se polako uvode tableti kao nastavna pomagala, što je unaprijedilo predavanje i učenje gradiva, ali i povuklo nekoliko problema, uglavnom vezanih za nepažnju učenika zbog na uređajima dostupnih igri i sličnog. Rahela Ljuban, Matea Kulašević i Valentina Horvatinović zato su u svrhu 'Ideje godine' osmislile Educ@ OS - operativni sustav specijalno dizajniran za tablete koji će se koristiti u školama.

Srednjoškolke iz Vrbovca osmislile školske tablete s jedinstvenim operativnim sustavom
www.srednja.hr

Protekli petak održana je završnica projekta u organizaciji portala Srednja.hr sa stručnim partnerima Algebrom i Effectusom 'Ideja godine - novim tehnologijama do poslovnog uspjeha'. Jedanaest najboljih timova prezentiralo je svoje inovativne ideje, od kojih su mnoge posvećene podizanju kvalitete učenja i olakšavanju nastave. Tim Creative Lines iz Srednje škole Vrbovec s takvim jednim projektom zaslužio je ulazak u finale. Rahela Ljuban, Matea Kulašević i Valentina Horvatinović osislile su Educ@ OS, a u razgovoru su nam otkrile o čemu se zapravo radi te kako su došli do te ideje.

Osmislile jedinstveni operativni sustav za školske tablete

Iako su nastavnici na iPad-e i Android tablete, koji se koriste u tim školama, postavili zaštitu od spajanja na online trgovine poput Apple Store-a i Google Play-a, učenici su uspjeli zaobići tu zaštitu i ipak se spojiti na online trgovine, što je dalo mogućnost preuzimanja i igranja raznih igara, time smanjujući vrijednost i smisao korištenja tableta na nastavi. Također, još je jedan veliki problem činjenica da školski tableti variraju od škole do škole, jer neke škole koriste iPad-e sa instaliranim iOS-om, dok druge pak koriste tablete sa instaliranim Android OS-om. Razlika u operativnom sustavu predstavlja veliku prepreku i problem kod stvaranja školskog softvera, a to bi bilo puno lakše kada bi tableti koristili univerzalno rješenje. Tu se rodila ideja za Educ@ OS, operativni sustav specijalno dizajniran za tablete koji će se koristiti u školama.

Sama ideja Educ@ OS-a je korištenje jedinstvenog operativnog sustava za sve tablete koji se koriste u školama, time ih povezujući i stvarajući novu 'granu' tableta, školske tablete. Djevojke su ih zamislile kao Izrađene od jeftinih, ali kvalitetnih materijala, i sa konfiguracijom već predodređenom za korištenje Educ@ OS-a. Educ@ tableti će se prodavali bi se školama po niskim i prihvatljivim cijenama, kako bi ih svaki učenik i škola mogli priuštiti. Svoju ideju smatraju jedinstvenom, a na internetu nisu pronašle ništa slično Educ@ OS sustavu koji razvijaju.

Učenicima sve nadohvat ruke

- Uz pomoć našeg operativnog sustava i specijaliziranih tableta svakom učeniku bi nadohvat ruke bilo sve što mu je potrebno. Ovdje se radi zapravo o jedinstvenom tabletom fokusiranom na učenje, ali na jedan zabavan i nesvakidašnji način. Učenici se ne bi mogli spajati ni na što što bi im moglo odvratiti pažnju, a učilo bi se kroz mini igre, objasnila je Rahela Ljuban.

Kompletni projekt, uz istraživanje i pisanje poslovnog plana uzeo im je otprilike dva mjeseca, a učenicama koje su i prošle godine sudjelovale u finalu 'Ideje godine' pritom je pomogla mentorica Veronika Sorić.

Relativno jeftin specijalizirani tablet fokusiran na učenje

Specijalizirani tablet fokusiran na učenje i školu prema zamisli kreativnih srednjoškolki koštao bi između 500 i 700 kuna, tako da bi si ga mogli priuštiti i učenici i škole. Iako su već sada iz mašte u djelo provele prilično ambicioznu ideju smišljanja poslovnog plana za nešto što u Hrvatskoj još ne postoji, Rahela, Matea i Valentina imaju još planova.

- Želimo pokrenuti internetski portal na kojem bi se nalazila e - trgovina s našim aplikacijama, cloud sustav, kao i forum za učenike, najavile su djevojke iz tima Creative Lines.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
PARTNERI
PRIJATELJI
Nema događaja za prikaz.