Pretraga

[VIDEO] Dva fantastična obrazovna dana na Ideji godine u Hrvatskoj

A- A+

Ideja godine je Business plan Contest za srednjoškolce u organizaciji portala srednja.hr, a cijeli projekt odvija se pod sloganom ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’. Partneri na projektu četvrtu godinu zaredom bili su Visoko učilište Algebra i Visoko učilište Effectus. Da u Hrvatskoj obrazovanje može biti nešto više, najbolje pokazuje video koji sumira dva idilična obrazovna dana na Ideji godine.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Finalisti Ideje godine posjetili dvije hrvatske tvrtke svjetskog glasa

Četvrta godina i rekordan broj prijava značio je najveću konkurenciju na finalu. Svi koji su se prijavili morali su ispuniti dva osnovna uvjeta. Morali su biti srednjoškolci te prezentirati svoju ideju kroz poslovni plan. Svaki tim mogao je imati maksimalno do tri člana te priključenog profesora mentora, ako to žele.

Fantastično predavanje u CroTeamu

Ove godine pobjedu je nakon finalnih prezentacija u prostorima Visokog učilišta Algebra odnijela ekipa Gortan Tech iz Srednje škole Vladimir Gortan Buje, a stvarni pobjednici su svi finalisti. Po prvi puta je organizirano noćenje u Zagrebu za 10 najboljih timova iz cijele Hrvatske, a sljedeći dan su svi zajedno išli u posjetu prijateljima projekta – Croteamu i Rimac Automobilima. Pogledajte u fotogaleriji najzanimljivije detalje s finala.

Na finale su se plasirale ekipe iz Zagreba, Varaždina, Ludbrega, Požege, Osijeka i Buja, a srednja škola Ludbreg jedina je bila predstavljena s dva finalista zbog čega ih je nakon finala primio i gradonačelnik. Nisu samo po tome bili posebni, jer su tim Fantastični trio činili aktualni državni prvaci iz robotike.

Davor Hunski iz CroTeama je sa svojim predavanjem oduševio sve učenike i profesore koji možda prvotno nisu bili zainteresirani za računalne igre, ali nakon njegovog inspirativnog govora nemaju drugih izbora. Naime, CroTeam je prva hrvatska tvrtka specijalizirana za računalne igre, a najpoznatiji su po serijalu ‘Serious Sam’. Kada su nakon predavanja učenici dobili priliku isprobati virtualnu stvarnost, uspomene na prvi doticaj s ulaskom u računalne igre ostat će mnogima zauvijek.

Upoznavanje s Mate Rimcom u obilasku njegove tvrtke

Nakon CroTeama zaputili smo se prema Rimac Automobilima u Svetu Nedjelju, a tamo nas je kroz obilazak vodila Martina Zubčić, inače brončana taekwondo sportašica s Olimpijskih igara u Pekingu. Kako nam ni to nije bilo dovoljno, dobili smo priliku upoznati i čovjeka koji nam je na vlastitom Greyp biciklu objasnio kako je vrlo brzo smanjio svoje troškove prijevoza jer ga punjenje grejpa košta tek jednu kunu.

Kao šlag na kraju, kada smo već mislili da je sve gotovo ukazao se sami Mate Rimac, popričao s finalistima, fotografirao se za  uspomenu i najbolji poziv da se srednjoškolci prijavi na Ideju godine 2017. Do tada, uživajte u videu, a pogledajte ovdje uspomene iz obilaska CroTeama i Rimac Automobila.