Vijesti

18-godišnji Talijani dobivaju 500 eura za borbu protiv terorizma

Objavljeno 27.11.2015 16:47 piše Inga Đuđik

U Europi je u posljednjih nekoliko mjeseci stanje općeg straha, pojačano napadima u Parizu prije dva tjedna. Zatvaraju se granice, podižu zidovi, vojnici su u stanju pripravnosti, čak su se i hakeri pridružili borbi protiv terorizma. Nagli zaokret u načinu borbe protiv terorizma dala je Italija kada je njezin premijer Matteo Renzi odlučio potrošiti milijardu eura na unaprjeđivanje kulture.

18-godišnji Talijani dobivaju 500 eura za borbu protiv terorizma
Foto: facebook.com/moviequotesbest

Renzi je zaključio kako je najjače oružje u borbi protiv terorizma, u borbi protiv rušilačke sile svih vrsta umjetnosti, upravo razvoj kulture. Tako će Italija jednu milijardu eura dati za unaprjeđenje kulture i isti toliki iznos za sigurnost u državi.

Novac će biti dodijeljen predgrađima koja propadaju i u kojima su česti sukobi između talijanskih tinejdžera i imigranata. Osim predgrađima, dio novca će ići direktno tinejdžerima, točnije svim 18-godišnjacima. U njihov novčanik će doći 'kulturna kartica', odnosno bon u iznosu od 500€ koji mogu potrošiti na posjete kazalištima, muzejima i galerijama.

Njegov prijedlog još uvijek čeka odobrenje Parlamenta i već se vide potencijalna stopiranja: ako prijedlog prođe, smanjenje stope poreza će morati biti odgođeno na još minimalno jednu godinu, a to mnogi vide kao slamku spasa Italije iz ekonomske krize.

- Oni žele teror, mi odgovaramo kulturom koja je jača od neznanja, prenosi Independent. Igranje na kartu humanosti i kulturnog uzdizanja je uvijek rizično u politici, ali barem odaje sliku da je nekome stalo do ljudi, ne samo do brojki.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.