Vijesti

Vođeni izjavama naših sugovornika vezanim za posjete kazališnim predstavama,nedavno smo na našem portalu postavili anketno pitanje o tome koliko često posjećujete kazalište. Vrijeme je da objavimo rezultate popraćene prigodnom pričom iz učiteljskog pogleda.

Anketa: Najviše učenika i studenata u kazalište odlazi isključivo u organiziranim izletima

Rezultati Ankete koju je ispunilo gotovo 300 čitatelja našeg portala pokazuju kako više od polovice ispitanika kazalište posjećuje isključivo samo u organiziranim školskim odnosno studentskim izletima. Nekoliko puta godišnje u kazalište odlazi petina ispitanika, njih 16 posto odlazi jednom godišnje, dok 6 posto u kazalište odlazi jednom mjesečno, odnosno često.

Kazalište kao jednodnevna ekskurzija

Budući da smo anketom došli do rezultata koji pokazuju da velika većina u kazalište odlazi samo ako se radi o školskim, odnosno studentskim izletima, za Srednju.hr kontaktirali smo umirovljenog učitelja glazbene kulture Marija Fonija koji je za svog radnog vijeka organizirao zavidni broj izleta u kazalište. Fonio je u više od 40 godina radnog staža svojim učenicima pružio nezaboravne trenutke odlaska u kazalište. 

 - Odlaske sa svojim učenicima pamtim kao jedno od najljepših iskustava. Izleti u kazalište za učenike su bili svojevrsna jednodnevna ekskurzija. Najčešće smo odlazili na opere, balet, a ponekad i na mjuzikle, otkrio nam je umirovljeni učitelj. 

Kako je ovaj učitelj glazbenog i strastveni obožavatelj kazališta djelovao u područnim školama manjih mjesta u Gorskom kotaru, na organizirane kazališne izlete odlazilo se dva do tri puta godišnje, a učenici su, kaže, voljeli te subote koje su bile rezervirane za odlazak u kazalište. 

 - Kazališne predstave u većoj su mjeri posjećivale djevojčice, njih 80 posto, dok su dječaci najčešće odlazili zbog zabave i društva. U većoj mjeri smo posjećivali riječki HNK, a ponekad bismo znali otići u Zagreb, u kazalište 'Komedija' gdje smo uživali na mjuziklima poput 'Jesus Christ Superstar', 'Chicago' i 'Jalta, Jalta' koju smo imali prilike gledati i u Rijeci. Opera 'Ero s onoga svijeta' uvijek im je bila najdraža predstava, rekao je Fonio.

Nikuda bez ranije pripreme

Vjerujemo da malo tko zna kako u Hrvatskoj postoji pravilnik o školskim izletima. U pravilniku stoji kako su učitelji i voditelji izleta dužni učenicima pružati pomoć i dati im informacije vezane uz realizaciju planiranih aktivnosti. Učitelj iz naše priče itekako je znao animirati svoje učenike prije odlaska na predstave. 

- Nakon što je izlet bio isplaniran i dogovoren, na satu glazbene kulture vrijedno smo se upoznavali s radnjom predstave. Kako bi učenici imali što bolji uvid u predstavu, na sat bi nosio tada još popularne VHS kasete te bi gledali opere i balet. Slušali smo i glazbu iz opera, a ponekad i zapjevali. Moramo biti iskreni, nisu baš svi uvijek bili zainteresirani, ali neke stvari svima ipak ostanu u uhu i olakšavaju im praćenje predstave, priznao je učitelj. 

Kaže kako je bez dobre pripreme i animacije teško doprijeti do svih učenika posebice ako se radi o predstavama koje su zahtjevnije pa ih je uvijek prije volio temeljito informirati o njima. 

 - Naravno, nakon odgledane predstave uvijek smo odvojili dio sata da prokomentiramo predstavu, a oni najzagriženiji znali bi kupiti bilten o predstavi pa bi i to čitali, sa sjetom se prisjeća učitelj koji je svojim učenicima uvijek kazao da sačuvaju ulaznicu kao uspomenu na još jedan školski izlet.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.