Pretraga

[Austrijska knjižnica] Knjižnica zagrebačkog Filozofskog bogatija za 5500 svezaka

A- A+

Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pa tako i sam Zagreb, bogatija je za još jednu zbirku. ‘Austrijska knjižnica’ broji pet i pol tisuća svezaka, većinom iz inventara Knjižnice Austrijskoga kulturnoga foruma. U njemom su sklopu zastupljena djela austrijskih autora iz područja književnosti (18., 19. i 20. stoljeće), povijesti, povijesti umjetnosti, lingvistike, zemljopisa, prava, gospodarstva, psihologije, filozofije, glazbe, kazališta, filma i dr.

www.oesterreich-bibliotheken.at

Austrijska knjižnica Zagreb osnovana je na inicijativu Austrijskoga kulturnoga foruma i Veleposlanstva Republike Austrije u Zagrebu te Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjižnica je smještena uz germanističku zbirku, na petom katu Knjižnice Filozofskoga fakulteta, a riječ je o posebnoj zbirci koja trenutačno obuhvaća 5500 svezaka, većinom iz inventara Knjižnice Austrijskoga kulturnoga foruma. Između ostaloga, u sklopu zbirke zastupljena su djela austrijskih autora iz područja književnosti (18., 19. i 20. stoljeće), povijesti, povijesti umjetnosti, lingvistike, zemljopisa, prava, gospodarstva, psihologije, filozofije, glazbe, kazališta, filma i dr.

Austrijska knjižnica bit će na raspolaganju javnosti u radnom vremenu Knjižnice Filozofskoga fakulteta, a građa je načinom korištenja izjednačena sa svim ostalim zbirkama- korištenje u knjižnici za sve građane, a posudba izvan knjižnice za studente i djelatnike FF-a.

Spomenimo na kraju, Austrijske knjižnice (Österreich-Bibliotheken) platforme su kulturne razmjene koje od godine 1989. osniva austrijska Vlada, pretežno u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe. Njihov je cilj ‘oblikovati inozemnu kulturnu politiku Republike Austrije na inovativan i fleksibilan način’, a počivaju na partnerstvu s lokalnim institucijama – knjižnicama i sveučilištima.