Pretraga

Domaći autori koje Hrvati najviše čitaju dobit će 20 tisuća kuna

A- A+

Za pedesetak domaćih autora, prevoditelja i ilustratora jučer su krenule isplate naknada za posudbu knjiga u javnim knjižnicama. Radi se o odluci koju je Ministarstvo kulture i Društvo hrvatskih književnika donijelo tek 2013. sklapanjem ugovora kojim omogućuju naknade autorima čije se knjige javno posuđuju. Najveći iznos koji će najposuđivaniji autori dobiti je 20 tisuća kuna, stoga provjerite koje domaće autore Hrvati najviše čitaju.

Društvo hrvatskih književnika s Ministarstvom kulture potpisalo je Ugovor kojim se hrvatskim autorima omogućuje isplata naknade za posudbu knjiga u javnim knjižnicama. Predsjednik DHK-a Božidar Petrač na jučerašnjoj konferenciji za medije oduševljeno je najavio kako su istim danom započele isplate naknada na račune 50-ak domaćih autora, a danas kreće isplata drugoj takvoj skupini, piše Novi list.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Redakcija portala Srednja.hr vam donosi svojih 5 idealnih knjiga za praznike

Ministarstvo kulture je za naknadu autorima za posudbe tijekom 2013. izdvojilo dva milijuna kuna. Najveći iznos od toga odvaja se za autore, prevoditelje i ilustratore (1.750.000 kuna), dok će ostatak od 250 tisuća kuna dobiti Društvo hrvatskih književnika.

Iako iz DHK-a nisu htjeli ulaziti u pojedinačne iznose ostvaritelja prava, kako Novi list doznaje, najveća suma koju će autor dobiti je 20 tisuća kuna bruto, dok su među najposuđivanijima u 2013. godini bili Pavao Pavličić, Miro Gavran i Sanja Pilić.

Popis svih autora kao i broj posudbi možete pronaći na stranicama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

– Prema izvještaju za 2013. godinu, obrađeno je 20 županijskih knjižnica – koje pak posjeduju i podatke o posudbama u svojim lokalnim podružnicama – na ovu naknadu ima pravo 2.055 osoba. No budući da je odlučeno da se naknade ispod 100 kuna bruto neće isplaćivati nego će ići u Fond za razvoj djelatnosti, naknade će ostvariti oko 800 autora, prevoditelja i ilustratora, izvijestila je tajnica DHK-a Ružica Cindori dodajući kako je obračunska bruto jedinica po jednoj posudbi 1,49 kune i da je maksimalni zakonski iznos naknade 40.000 kuna.