Vijesti

Marta Tuta je 25-godišnja umjetnica, koja se prošle godine odlučila na zanimljiv pothvat. Naime, obzirom da je akademska slikarica, a obožava hranu, spojila je te dvije svoje ljubavi u ideju da cijelu godinu, svakodnevno crtežima dokumentira svoje ručkove. Na kraju je svih svojih, zbog prijestupne godine 366 objeda, prošli tjedan izložila u zagrebačkoj Galeriji PM. Dojmove, kao i reakcije publike na njenu izložbu 'Ručanja', Marta je podijelila s nama. 

Još kao studentica, u ožujku 2015. godine, Marta Tuta je odlučila slikati svoje svakodnevne ručkove, kako bi na taj način dala na važnosti nečemu bez čega nijedna osoba ne može, a često se stavlja u neki sedmi plan. Disciplinirano je tako oslikala svojih 366 ručkova, a ono što na prvi pogled imponira je raznovrsnost u Martinoj prehrani, odnosno rijetka ponavljanja objeda. 

Posjetiteljice su mi rekle da će moje radove koristiti kao kuharicu

Upravo zbog raznolikosti, koja se pojavljuje u Martinim ručanjima, posjetiteljice su bile očarane izložbom.

- Najviše reakcija na izložbu su imale žene, koje su bile oduševljene idejom o slikanju hrane i tom raznovrsnošću koju su vidjele pa mi je nekoliko njih reklo da će moje radove svakako imati u svojoj kuhinji kao podsjetnik i ideje za buduće ručkove, kroz smijeh opisuje Marta dojmove nekih posjetiteljica, koje su pogledale njene crteže.

Inače, većinu radova predstavljenih na izložbi naziva 'Ručanja' možete vidjeti i na Martinom blogu. Uz izložbu je objavljena i knjižica u kojoj se nalaze fotografije svih obroka s datumima i popisom objedovanih namirnica.

- Najljepše je od svega što se gledajući te ručkove prisjetim svih mjesta i situacija u kojima sam se našla dok sam jela. Među njima su se i dvije ružne uspomene, prisjetila se Marta, nasumično pokazujući pojedine crteže u Galeriji PM.

Nismo svjesni koliko hrana utječe na našu duhovnost

Kroz povijest je hrana bila jako bitan slikarski motiv. Marta obrazlaže da već egipatske urezotine, svjedoče o tome da su ljudi davno imali potrebu bilježiti svoj način ishrane i gozbe koje priređuju. Drugačije nije ni danas, što i ova izložba pokazuje.

- Jako cijenim hranu jer ako jedem zdravije bolje se osjećam iznutra i imam više energije. Tako da je ona jedan jako bitan element svima nama, samo mnogi nisu svjesni toga koliko hrana utječe na naše razmišljanje, na naše osjećaje i na našu funkcionalnost. Ako nešto fizički daje kvalitetu tvom organizmu, istovremeno to pozitvno djeluje i na duhovnost. Recimo to možemo shvatiti kroz obrnut primjer gdje fizičko ozljeđivanje, svakako utječe na naš psihičko stanje, ističe Marta.

Pogledajte neke od crteža, koje je 25-godišnja umjetnica slikala grafitnom olovom i drvenim bojicama, i tako dio svojih intimnih obreda i rituala podijelila s publikom, stvorivši pravu gozbu, mirisa, okusa i boja.   

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.