Pretraga

‘Festival svjetske književnosti’ okupljanjem velikog broja učenika dokazao da mladi Hrvati ipak čitaju!

A- A+

‘Festival svjetske književnosti’ događaj je od velike važnosti jer u svom sklopu sadrži i ‘Književnu matineju za srednjoškolce’ koja okuplja novu generaciju čitatelja, a to su upravo oni. Odvija se u kultnom kinu Europa u centru Zagreba te svaki dan okupi stotine srednjoškolaca koji žele postavljati pitanja domaćim autorima o njihovim knjigama.

U kinu Europa, u centru Zagreba odvija se ‘Festival svjetske književnosti’ koji je važan događaj za građane, a još više za srednjoškolce. Naime, oni se okupljaju na ‘Književnoj matineji za srednjoškolce’ koja je u sklopu festivala te koja svakog dana okupi stotine njih koji žele intervjuirati domaće autore o njihovim knjigama, piše tportal.

Izdvojeni članak

Nevjerojatne činjenice o književnosti koje vjerojatno niste znali

Suprotno nekim mišljenjima, mladi Hrvati ipak čitaju

U Kinu Europa mlade publike rijetko nedostaje, obzirom da je riječ o kultnom mjestu koje na svoju terasu privlači brojne studente, srednjoškolce te općenito mlade. Tako se i na Festivalu svjetske književnosti mogla vidjeti miješana publika, osobito na večernjim tribinama i intervjuima s gostujućim književnim zvijezdama, no kao najvažniji program festivala ipak se pokazao onaj rano poslijepodne – Književna matineja za srednjoškolce.

Zbog toga je ovog tjedna pred kinom Europa najveća gužva upravo oko 13 sati kada u veliku dvoranu nahrli velik broj tinejdžera iz zagrebačkih srednjih škola. To su mladi koji vole čitati, iako se posljednjih godina priča kako mladi jako malo ili uopće ne čitaju. Upravo suprotno, ovog tjedna su se u kinu Europa okupljali mladi koji čitaju i domaću književnost.

Organizatori programa ‘Književna matineja za srednjoškolce’ objasnili su kako im je cilj popularizirati čitanje među mladima, a Seid Serdarević naglasio je kako je taj program važan korak prema osuvremenjivanju naslova u obaveznoj lektiri.

Izdvojeni članak

Radio u polju cijeli pubertet, a sad osvojio Nobela za književnost

Učenici pokazuju velik interes za klasike, no i za suvremene autore

– Učenici deset zagrebačkih škola prezentirat će svoja razmišljanja o tim autorima, a na kraju će biti podijeljene i nagrade za najbolje eseje. Htjeli smo pokazati da, unatoč popularnom mišljenju da gimnazijalci ne čitaju, oni pokazuju vrlo ozbiljan interes za klasike, kao i za suvremene autore. Uvjerena sam da će predstavljanja nadrasti srednjoškolsku razinu, rekla je profesorica Vesna Muhoberac.

Učenici su tako mogli razgovarati s književnicima Renatom Baretićem, Slavenkom Drakulić i Igorom Štiksom o njihovim knjigama, a mnogi su to i učinili. Renato Baretić je ustvrdio da mu je to bila najveća publika pred kojom je ikad nastupao, a postavljali su mu pitanja o njegovom nagrađivanom romanu ‘Osmi povjerenik’.

Slavenka Drakulić govorila je o svojoj knjizi ‘Frida ili o boli’, a Igor Štiks s učenicima Prve gimnazije razgovarao je o svom romanu ‘Elijahova stolica’, koji tematizira i Drugi svjetski i rat u Bosni i Hercegovini.