Pretraga

Madeleine: čarobni kolačić koji oživljava najljepša sjećanja

A- A+

Madeleine je kolačić francuskog podrijetla. Spravlja se od brašna, jaja, šećera i maslaca te malo limunove korice, školjkastog je oblika i zlaćane boje. Nastao je u 18. stoljeću u regiji Lorraine, ali je svjetsku slavu stekao nakon Proustovog djela ‘U potrazi za izgubljenim vremenom’.

foto: pixabay

Mjesec je frankofonije koji se u Hrvatskoj obilježava na razne načine. Mi smo vam odlučili napisati priču o kolačiću koji je star već nekoliko stoljeća, a postao je globalno popularan zahvaljujući jednoj od lektira . ‘U potrazi za izgubljenim vremenom’, francuskog autora Marcela Prousta možda nikada ne bismo čitali da autor nije kušao ovaj, sada već širom svijet poznati francuski kolačić – madeleine.

‘Miris i okus; premda nježniji, čuvaju u sebi sjećanje, očekivanje i nadu’

– Ali u istom onom trenutku kad mi je gutljaj čaja, izmiješan s mrvicama kolača, dotakao nepce, ja uzdrhtah, svrativši pažnju na nešto izvanredno što se zbivalo u meni. Smjesta mi sve nedaće života postadoše ravnodušne, njegovi mi se porazi učiniše bezopasni, a njegova kratkoća prividna… I tad mi na jednom pred očima iskrsne uspomena. Taj okus pripada komadiću madeleine koji mi je u Combrayu, u nedjelju ujutro, davala tetka Leonie kad bih došao u njenu sobu da je pozdravim… Miris i okus; premda nježniji, čuvaju u sebi sjećanje, očekivanje i nadu, i kraj ruševina svega drugoga, na svojim sitnim, jedva zamjetljivim kapljicama, nepokolebljivo nose cijelu golemu zgradu uspomena, započinje svoju priču Marcel Proust u svom dijelu ‘U potrazi za izgubljenim vremenom

Iako zvuči vrlo graciozno, spravljanje ovog kolačića, kao i njegovo podrijetlo, vrlo je jednostavno. Radi se o mješavini brašna, šećera, jaja i maslaca uz dodatak limunove korice. Smjesa se peče u posebnim kalupima, a rezultat je spužvasti kolačić školjkastog oblika i zlaćane boje.

Prije nego što ga je Proust popularizirao na globalnoj razini, kolačić je bio dobro poznat među francuskim ljubiteljima čaja i čajanki. Madeleine je tradicionalni specijalitet Francuske regije Lorraine, a uz šalicu čaja ili kave idealan je završetak tipičnog francuskog obroka. Vjeruje se da ga je osmislila sluškinja vojvode Stanislasa Leczinskog istog imena, još u 18. stoljeću. Ona je navodno morala zamijeniti vojvodinog kuhara i pripremiti slastice za kraljevski prijem. Budući da su mekani školjkasti kolačići bili jedino što je znala raditi, ispekla je ogromne količine istih. Gosti su bili oduševljeni slasticom, kao i sam vojvoda koji je predložio da se kolačići nazovu po njegovoj odanoj služavci – Madeleine.

Izdvojeni članak

Slasno! Srednjoškolci s Visa pripravljaju ukusan kolač, koji je postao školski brend

Znanstvenici: kolačić koji (ne)može potaknuti sjećanje

O utjecaju djela, a posebice ovog živopisnog uvoda dovoljno govori činjenica da postoji čak nekoliko neuroznanstvenika koji su promatrali je li uopće moguće da kušanje ovog kolačića u osobe može potaknuti na tako detaljno prisjećanje prošlih događaja.

Knjiga Jonaha Lehrera ‘Proust Was a Neuroscientist’ tako tvrdi da je čitava madeleine epizoda nešto što se naziva ‘podsvjesnim sjećanjem’, te da je moguće da okus i mirisi mogu potaknuti spontano prisjećanje informacija pohranjenih duboko u mozgu.

Međutim znanstvenica s Oxford Universityja, Emily Troscianko tvrdi da je to potpuno pogrešno shvaćanje Prousta. U znanstvenom članku koji je objavila tvrdi da se radi o namjernom prisjećanju koje autor sam oživljava i kojih bi se sjećao bez da je kušao kolačić, te kako je čitava teorija o slučajnom prisjećanju potpuno nerealna.

Odluku o tome koja teorija je ispravnija prepustit ćemo vama, no prisjetite se samo koliko puta vas je okus ili miris vratio u neke prošle trenutke.

Izdvojeni članak

Njam, njam: Tradicionalni božićni kolači u hrvatskim regijama

Pripremite sami svoje madeleine kolačiće

Na žalost, nemamo recept Proustove tete Leonie, ali drugi najbolji je vjerojatno onaj Julie Child, prve televizijske kuharice i autorice najpoznatije knjige o kuhanju The French Chef. Pripremite njene poznate Madeleines de Commercy i okusite Francusku iz bilo kojeg kuta svijeta.

Evo koji sastojci su vam potrebni za pripremu: 2 jaja, pola šalice šećera, vanilin šećer, 1 šalica brašna, prstohvat soli, četvrtina žličice praška za pecivo, pola šalice otopljenog maslaca, pola žličice limunove korice.

Postupak je zapravo vrlo jednostavan. Prije svega, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Šećer i jaja umutite pjenasto, oko 3-4 minute dok ne poprime blijedo -žutu boju. Nakon toga dodajte vanilin šećer ili ekstrakt, limunovu koricu, brašno, sol i prašak za pecivo, te smanjite brzinu miksera. Sporijim miješanjem, ključno je polagano dodavati otopljeni maslac dok ne umiješate sve sastojke. Smjesu razdijelite u kalupe za madeleine kolačiće i pecite 8-10 minuta.

Madeleine je najbolje poslužiti uz čaj ili kavu, ali u njima možete uživati i bez toga, dobar tek!