Pretraga

Mjesečni pregled: Pogledajte predstave već za 20 kuna

A- A+

Krenula je nova akademska godina, a s njom su se službeno u grad vratila i brojna kazališna događanja. Kazališne večeri, premijere, reprize i zanimljivi festivali očekuju nas kroz novu kazališnu sezonu pa ne sumnjamo kako će jesen, a kasnije i zima proći u zapaženim kazališnim komadima. 

Foto: ZKM

Izdvojili smo za vas najzanimljivije što možete pogledati u hrvatskim kazalištima u listopadu, a ujedno možete provjeriti i kako proći što jeftinije i pritom uštediti na kazališnim kartama.

Zagrebačko kazalište mladih

Krešimir Dolnečić, Sherlock Holmes: Predstava Sherolck Holmes publiku vodi zamršenim labirintom zločina i prevara, odanosti i hrabrosti, nagađanja i napetosti te nevjerojatnih obrata, ostavljajući gledatelje u dvojbi ili aktivnu sudjelovanju u rješavanju mozgalice: „Tko je kriv?” Sve što ste ikad voljeli u starim i novim pustolovinama najvećeg uma u povijesti svjetskog krimića, ovdje je. Autorica teksta je Ana Tonković Dolenčić, a u glavnim su ulogama Rakan Rushaidat, Filip Nola, Dora Polić Vitez, Kristijan Ugrina i mnogi drugi. Premijera nove predstave u ZKM-u zakazana je za 15. listopad, a kasjnije je na programu 16.,18.,19.,25. i 26. listopada u 20:00 ili 11:00 sati. 

Renata Carola Gatica, #radninaslovAntigona:Teroristički napad potresao je grad Tebu. Glavni gradski dnevni list napali su vjerski ekstremisti. Antigona, mlada i buntovna internetska aktivistkinja, odlučila je raskrinkati urotu koja se krije iza te tragedije. Sukobit će se s Kreontom, velikim medijskim magnatom odlučnim u obrani domovine pod svaku cijenu. Predstava je svoju premijeru doživjela još u travnju prošle godine, a njene reprize u ZKM-u možete pogledati 25. i 26. listopada. U glavnim su ulogama Sreten Mokrović, Anđela Ramljak, Frano Mašković i mnogi drugi.

Gradsko dramsko kazalište ‘Gavella’

Gavelline Večeri: Od 1. do 11. listopada 2016. u ‘Gavelli’ se održavaju 31. ‘Gavelline večeri’. Prvi puta održane 1973., a zbog ratnih okolnosti ugašene 1991., nakon revitaliziranja 2005.godine. U odabiru Borisa Svrtana, Sonje Kovačić i Dubravka Mihanovića, ravnatelja, producentice i dramaturga Gradskog dramskog kazališta ‘Gavella’, obuhvaćaju jedanaest predstava, od čega je osam u konkurenciji za nagrade, jedna će biti prikazana izvan konkurencije, na zatvaranju festivala, a tu su i dvije izuzetne produkcije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Tijekom 9 večeri gledatelji će moći vidjeti i usporediti kazališne uspješnice iz Novog Sada, Ljubljane, Rijeke, Beograda, Sarajeva, Zenice i Zagreba, predstave narodnih i gradskih kazališnih kuća iz regije, s nizom izuzetnih glumačkih ostvarenja i u poetikama koje se kreću od klasičnih pristupa, do smionih autorskih postupaka i projekata. Zajednički im je dramski tekst kao polazište, s izuzetkom naslova kazališta domaćina, ‘Kao na nebu’, nastalog iz filmskog scenarija pretočenog u dramatizaciju. Cjelokupni program ‘Gavellinih večeri’ možete provjeriti ovdje.

Ivana Sajko prema Gustaveu Flaurbertu, Gospođa Bovary: Sadržaj je poznat i ironičan. On je volio nju, ona nekog drugog. On je ipak volio nju, a ona nekog trećeg. On je i dalje volio nju, no ona nekog četvrtog. A taj nije ni postojao. U predstavi redatelja Saše Božića Emmu Bovary glumit će Jelena Miholjević, a u ostalim ulogama su Igor Kovač, Sven Medvešek, Filip Križan i mnogi drugi, a nakon premijere 16. rujna, predstava je na rasporedu 19., 21., 22. i 26. listopada u 19:30

Dražen Ferenčina, Filumena Marturano: Melodrama u središte postavlja lik žene čija dvojnost karaktera zbunjuje i opčinjava. Lik Filumene, na pozornici i na filmu, igrale su mnoge velike glumice, a gledateljima je vjerojatno najpoznatija filmska interpretacija Sofije Loren u ‘Braku na talijanski način’. Drama nas provocira svojom neuhvatljivošću i odbijanjem da stvari proglasi točnima ili ispravnima, dobrima ili zlima. U glavnim su ulogama Anja Šovagović Despot, Dražen Kuhn, Amar Bukvić i mnogi drugi, a predstavu 31. listopada možete pogledati po cijeni od 20 kuna. 

Foto: Gradsko dramsko kazalište ‘Gavella’, službene stranice

Teatar &TD

Oliver Frljić, Mrzim istinu: Nagrađivana predstava koja je premijeru imala prije pet godina vraća nas u vrijeme 24. travnja 1992. godine kada sam redatelj sa 16 godina napušta roditeljski dom.Ono što u tom trenutku izgleda kao kratkotrajno razdvajanje od obitelji, postat će trajno stanje.

Slijede: godine izbjeglištva, prvi studij, drugi studij, zasnivanje vlastite obitelji, treći studij, početak profesionalne kazališne karijere, postupna afirmacija, raspad obitelji, ova predstava. Umjesto patetičnog prepričavanja jedne obiteljske povijesti, predstava Mrzim istinu! daje nam uvid te rastvara unutarnje kompleksne odnose unutar autorove obitelji. U predstavi glume Rakan Rushaidat, Ivana Roščić, Iva Visković i Filip Križan. Predstava je na programu 25. i 27. listopada u 20:00 sati.

Teatar ‘Exit’

Goran Vojnović, Taksimetar: Nova predstava Teatra ‘Exit’ vodi nas na zagrebačke ulice i dogodovštine koje se svakodnevno dešavaju u taksiju. Što se događa taksistu na ulicama Zagreba dok se u njegovom taksiju vozi mnoštvo različitih karaktera, od konceptualnog umjetnika preko tajanstvene dame koja to nije, novopečenog japija i bivšeg pankera, neiskusnog svećenika, pasioniranog demonstranta, starog, usamljenog profesora marksizma te drugih likova kroz koje se zrcale problemi i frustracije vremena u kojem živimo. U glavnim su ulogama Zijad Gračić i Robert Budak, a predstava je na programu 7., 13., 19., 20., 27. i 29. listopada u 20:00 sati. 

Foto: Teatar Exit, službene stranice

Renata Carola Gatica, Pola-pola: Također nova predstava koja progovara o problemu razvoda iz perspektive djece koja to uskoro neće više biti, jer im se približava pubertet, jer imaju svoje brige, svoje tajne, svoje težnje da se odcijepe od roditelja i postanu samostalne osobnosti, a uza sve to moraju se nositi s problemima i tajnama svojih roditelja. Glume: Dunja Fajdić, Mario Jakišić, Maja Katić i drugi, a na programu je 24. listopada u 13:00 sati.

Hrvatsko narodno kazalište ‘Ivana pl. Zajca’

Jules Massenet, Werther: Potpuno nova lirska opera u tri čina u riječkom kazalištu, a riječ je, najprije, o predstavi u kojoj će, u četiri glavne uloge, u prvoj ili drugoj podjeli, nastupiti (i pritom debitirati) svih petero novih solista riječke Opere, predvođenih Ivanom Srbljan kao Charlotte i našim stalnim gostom, tenorom Aljažom Farasinom, u naslovnoj ulozi. U glavnim su ulogama Ivana Srbljan, Anamarija Knego, Domen Križaj i drugi, a na programu je 5., 7., 26. i 28. listopada. Treba naglasiti da studenti i učenici imaju popuste, a izvrsni imaju besplatan ulaz

Ivana Čoh Šverko, Kraljević i prosjak:Priča prati dva lika: princa (Edward Tudor) i prosjaka (Tom Canty). Oba su rođena na isti dan i u istom gradu, ali u dijametralno suprotnim životnim okolnostima. Upoznajemo ih kao dječake – sanjare, koji maštaju… jedan o slobodi, a drugi o dostojanstvenijem životu. Kada se njih dvojica sretnu, zaintrigirani životom onog drugog, impulzivno odluče zamijeniti odjeću. Međutim, kako to obično biva, splet okolnosti ih dovodi do zamjene identiteta, što obojicu prisiljava živjeti život onog drugog, bez mogućnosti dokazivanja istine. Predstava je gostovanje zagrebačkog kazališta ‘Žar ptica’, a glume Petar Cvirin, Zoran Pribičević, Drago Utješanović i drugi. Na programu je 14. listopada u 20:00 sati.

Foto: HNK Rijeka, službene stranice

HNK Split

Nela Bujas Luketić i Jelena Bosančić, Roko, Roko, tatino oko: Novi mjuzikl koji je za djecu i mlade u produkciji Glazbene škole Josipa Hatzea. U izvedbi sudjeluje 70-ak djece koja pjevaju, glume i plešu te po prvi put u Hrvatskoj i sviraju okupljeni u orkestar sastavljen isključivo od tinejdžera. Scena HNK Split će ovom prigodom postati prostor mašte i igre unutar koje vrijede neka druga pravila. Roko, desetogodišnji dječak, mangup kakvog ima svaka splitska ulica, jednog dosadnog petka poslijepodne odluči nacrtati planet Kaoka, savršeni svijet u kojem nema brige ni pravila i u kojem se ništa ne radi: nema blitve ni špinata, nema vike, nema strke, nema vječne buke, frke. Premijera će se održati 7. listopada, a na programu je 10. i 11. listopada u 20:00 sati. Cijena ulezanice iznosi 30 kuna. 

Foto: HNK Split

HNK Osijek

Zlatko Sviben, Unterstad: Drama hrvatskog redatelja koja progovara o životu jedne osječke obitelji. Predstava je temeljena prema istoimenom romanu Ivane Šojat Kuči, a glume Sandra Lončarić Tankosić, Branka Cvitković, Jasna Odorčić, Katarina Baban i drugi. Predstava je na programu 5. i 6. listopada u 18:00 odnosno 19:00 sati. 

Foto: HNK Osijek, službene stranice

Sve popuste i pogodnosti za predstave u hrvatskim kazalištima za studente i učenike možete provjeriti ovdje.