Pretraga

Moćna pitanja Charlesa Dickensa, koje si svatko treba postaviti

A- A+

Prekrasna ‘Božićna priča’ Charlesa Dickensa bila je predložak za brojne filmove, osobito često prikazivane u ovo blagdansko doba. No blagdani su doba kada razmišljamo o svojim postupcima, budućnosti, a mnogi novu godinu doživljavaju kao ponovni početak i trenutak kada trebaju uvesti neke promjene. Tu se vraćamo na slavnog engleskog književnika. Naime, mnogo je manje poznata jednako moćna tehnika Anthony Robbinsa ‘Dickensov obrazac’, koja se naslanja upravo na spomenutu Božićnu priču. Sastoji se od sedam pitanja, a omogućava nam sagledati naš život i uvesti promjene prije nego je prekasno.

U ovo blagdansko doba jedna od najljepših priča, više puta i ekranizirana, upravo je ‘Božićna priča’ Charlesa Dickensa. Puno manje je poznata tehnika Anthonya Robbinsa ‘Dickensov obrazac’, koja proizilazi iz romana slavnog engleskog pisca.

Izdvojeni članak

Mladi psiholog iz velike firme u Hrvatskoj otkriva kako biraju zaposlenike

Ona nam omogućava sagledati vlastiti život i uvesti potrebne promjene prije nego bude prekasno. Kako bi ‘moćna’ tehnika profunkcionirala treba odvojiti desetak minuta i odgovoriti na sedam pitanja, koje na svome blogu donosi psihologinja i psihoterapeutkinja Mirta Fraisman Čobanov.

1. Vizualizirajte si kako trenutno izgleda vaš život. Kakvo je vaše zdravlje? Koja je razina vaše energije i motivacije?

2. Sada zamislite kako će izgledati vaš život za pet godina ukoliko ništa ne promijenite. Neke stvari su se ipak promijenile. Vi ste se promijenili. Koja je cijena koju ćete platiti u svim područjima vašeg života ukoliko ovako nastavite. Vrijedi li vaš život te cijene?

3. Sada ste još pet godina stariji, a ništa niste promijenili. Kako izgleda vaš život?

4. Prošlo je još pet godina, 15 godina od današnjeg dana. Osjetite kako se osjećate, što vidite, kako izgledate sami sebi u ogledalu? Što ljudi govore o Vama? Potpuno uđite u taj osjećaj i ostanite u budućnosti neko vrijeme. Je li to budućnost kakvu želite za sebe?

5. Sada zamislite kako je sve to bio san i vratite se u sadašnjost. Koje su stvari koje želite ostaviti kakve jesu, a koje želite promijeniti?

6. Zamislite kako će izgledati budućnost ukoliko zaista krenete u željenu promjenu?

7. Donesite odluku što ćete učiniti već danas da vas odvede na taj put. Napravite plan i pokrenite se!