Pretraga

Ovako je izgledala društvena mreža za upoznavanje 1928. godine

A- A+

Putem interneta i popratnih tehnologija danas su dostupne poslovne društvene mreže, one za upoznavanje partnera/ice, za razmjenu isključivo fotozapisa i slično. No davne 1928. godine, bilo je puno manje mogućnosti pa su se usamljene duše u potrazi za partnerima, morale oglašavati putem novina. Donosimo jednu stranicu iz ‘Novosti’ iz 1928. godine, na kojoj isključivo gospoda traže družice za vezu ili brak.

Foto: Ivan Brnčić

Prije suvremenih društvenih mreža, onih internetskih, usamljene duše ili oni koji su iz drugog razloga htjeli upoznati neizravnim putem partnera/icu su se služili kojekakvim drugim alatima.

Neki od novijih oblika u ovom pogledu su primjerice teletekst, telefonske brbljaonice ili SMS chat.

No nešto ranije, dok ni ovi mediji i tehnologije nisu postojale, ili nisu bili široko rasprostranjene, upoznavanje partnera/ice se moglo ugovoriti isključivo putem novinskog oglasnika, a ta metoda je do današnjih dana u određenoj mjeri ostala u uporabi.

Pogledajte kako je izgledala jedna stranica s ponudama za vezu odnosno brak u zagrebačkim ‘Novostima’ iz 1928. godine.

Izdvojit ćemo najzanimljiviji oglas, a ostale pročitajte na fotografiji:

‘Domaćicu i kućanicu iz bolje obitelji sa gotovinom za proširenje posla, traži ugledan i samostalan posjednik i šumar u Zagrebu. Ljubitelj prirode, gospodarstva i sretnog doma. Ozbiljne neanonimne ponude na broj 93146-15’.