Pretraga

Pogledajte koje su bile dužnosti hrvatskih učitelja prije 150 godina

A- A+

Povodom Međunarodnog dana učitelja koji se svake godine obilježava 5. listopada, jučer je Forum za slobodu odgoja dodijelio je Priznanja ‘Stjepan Cipek’ za 2016. godinu učiteljicama, učiteljima i školama koje su se istaknule u primjeni suvremenih oblika i strategija rada kao i u demokratizaciji i unapređenju ukupnog života odgojno-obrazovnih ustanova te aktivno sudjelovali u mnogim projektima i programima u suradnji s Forumom.

Dodjeljeno je četiri priznanja školama (sve osnovne) te sedam pojedinačnih, a zanimljivo da su ih sve dobile učiteljice odnosno Alojzija Tvorić Kučko, Darinka Frketić Mandarić, Snježana Duić, Vanja Škrobica, Renata Špehar, Ankica Rakas-Drljan i Ines Grubić. Posebno priznanje dobila je prishologinja Marija Roth iz zagrebačke X. gimnazije.

Kakav otac, takav sin

Od prošle godine Priznanje Foruma za slobodu odgoja nosi ime istaknutog učitelja i promicatelja cjeloživotnog učenja, jednog od osnivača Foruma te dugogodišnjeg člana Upravnog odbora Stjepana Cipeka. Inače ovaj ugledni član prosvjetnih krugova je i otac redovitog profesora na Fakultetu političkih znanosti Tihomira Cipeka!

Pravila učiteljske službe danas i prije 150 godina

Danas učitelji uz svakodnevnu poduku mališana imaju niz drugih zaduženja, među kojima su neka od redovitih vođenje imenika, pripreme za nastavu, ispravci i analize kontrolnih radova učenika, dežurstva i tako dalje.

K tomu još imaju brojna specifična te godišnja zaduženja.

No, kada je riječ o učiteljskim dužnostima i obvezama, one su bile brojne i prije gotovo 150 godina. S tim da su onomad bile puno osebujnije i praktičnije.

Osim strogo određenih dužnosti, učiteljima su jednako stroga bila i pravila časnog ponašanja kojih su se morali držati u školi i izvan nje.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako izgleda školska ispričnica stara sto godina

Tako učitelji nisu mogli biti u birtijama koliko su poželjeli, ili svaku noć hofirati (udvarati se, flertovati) s djevojkama. Učiteljicama to uopće nije bilo dozvoljeno. 

O tome svemu nam svjedoče slajdovi koje su u tijeku sinoćnje dodjele priznanja ‘Stjepan Cipek’ prikazali organizatori, a koji su ispisivali dužnosti učitelja 1872. godine.

Sada, u 2016. pojedine od tih dužnosti izgledaju uistinu redikulozno, a jasno se može iščitati i da pravila nisu identična za učiteljice i učitelje.

U propisanim je dužnostima savjetovano učiteljima i da štede novac, kako ‘pod stare dane’ ne bi tada bili na teret društvu.

Izdvojeni članak

150 godina stare zagonetke za djecu, koje će malo tko razriješiti

Svih devet dužnosti, koje su učitelji imali 1872. godine

1. Učitelji će svakodnevno napuniti lampe, očitstiti dimnjake.

2. Svaki će učitelj donijeti kantu vode i sanduk ugljena – koliko je potrebno za taj dan.

3. Pažljivo održavaj svoja pera. Vrhove im možeš zašiljiti prema individualnim željama učenika.

4. Učitelji – muškarci smiju jednu večer svakog tjedna iskoristiti za hofiranje; ili dvije večeri tjedno ako redovito odlaze u crkvu.

5. Nakon deset sati u školi učitelji mogu ostatak vremena utrošiti na čitanje Biblije ili drugih dobrih knjiga.

6. Učiteljice koje se neprilično udaju ili se upetljaju u kakvu neprikladnu vezu bit će opuštene.

7. Svaki bi učitelj trebao od plaće odvajati izvjesnu sumu novca kako bi od toga mogao živjeti pod stare dane, a ne da tada bude društvu na teret.

8. Svaki učitelj koji puši, pije alkohol u bilo kojem obliku, obilazi krčme ili javne kuće, ili se dozvoljava brijati kod brijača, dat će dobra povoda da se posumnja u njegovu vrijednost, namjere, poštenje i čast.

9. Učitelj koji odano i bez greške obavlja svoj posao pet godina dobit će povišicu plaće od dvadeset i pet centi tjedno.

foto: Marko Matijević|srednja.hr

foto: Marko Matijević|srednja.hr