Pretraga

Poznate knjige kojima su autori izbacili poglavlja iz originalne priče

A- A+

Ponekad je dovoljno samo jedno poglavlje da autori od odlične knjige naprave prosječnu ili lošu. Izdavači su u nekoliko slučajeva presudili da naslovi postanu pravi hit jer su bili glas razuma te pisce uvjerili da moraju odustati od originalne priče. Pogledajte kojim su to knjigama naknadno brisali poglavlja.

Postoji velika vjerojatnost da mnoge knjige koje ste pročitali nisu izgledale tako u originalnom obliku. Ponekad su pisci pod pritiskom okoline popustili pa izmijenili svoje priče koje su kasnije postale klasici ili se svrstali među najprodavanije naslove. Nekada je bilo dovoljno samo izbaciti jedno poglavlje da se knjiga od loše ili prihvatljive transformira u odličnu. Pogledajte koji su to autori mijenjali original jer su im tako savjetovali izdavači, piše Listverse.

Izdvojeni članak

Knjige koje morate pročitati prije nego pogledate filmove

Bram Stoker – Dracula

Stokerova Dracula danas se svrstava među najutjecajnije knjige u žanru horora. Međutim, samo jedno poglavlje moglo ga je zauvijek obilježiti kao kopiju Edgara Allana Poea. U zadnji tren Bram Stoker odlučio je izbrisati poglavlje u kojem se Drakulin dvorac raspadne nakon njegove smrt te na taj način nestane dokaz da su vampiri ikada postojali. Tim potezom svoj roman je lansirao u društvo najboljih horor romana u povijesti.

Oscar Wilde – The Picture of Dorian Gray

Davne 1890. kada je Oscar Wilde pokazao svoju originalnu priču uredniku, nastala je prava uzbuna. Problem su bili mnogobrojni ulomci sa homoseksualizmom koji u tadašnjem društvu viktorijanske Engleske nije bio prihvatljiv. Urednik je autoru savjetovao da doda sedam novih poglavlja, ali i izbaci sve dijelove koji aludiraju na ‘man-on-man action’.

Finalni proizvod se prodavao kao lud, a za to vrijeme Wilde je sjedio u zatvoru zbog svog seksualnog izričaja i ukusa. Da urednik nije bio toliko zadrt, Slika Doriana Graya bila bi prva popularna knjiga prožeta homoseksualnim iskustvima. A ista je doživjela i nekoliko ekranizacija.

The Autobiography of Malcolm X

Na popisu se našla i jedna autobiografija. Malcolm X napisao je knjigu o vlastitom životu koja je postala jedna od najvažnijih knjiga 20. stoljeća. No čak i u toj autobiografiji su izbačena neka poglavlja. Radi se o tri najupečatljivija poglavlja u kojima Malcolm X opisuje zadnje trenutke svog života. Budući da je bio svjestan opasnosti u kojoj se nalazi, kraj i nije bio vedar. Stoga su nakon njegove smrti izbacili zadnje dijelove kako bi njegova poruka o borbi za ljudska prava prevladala te knjizi osigurala optimističniji kraj.

J.K. Rowling – Harry Potter and the Deathly Hallows

Najpopularniji mladi čarobnjak mogao je doživjeti posve drugačiju sudbinu. J.K. Rowling imala je na umu dva završetka – ovaj koji smo čitali ili pogledali na filmu, i alternativni koji nije baš bio sretan. Druga opcija je bila da Voldemort živi kao kip u temeljima Hogwartsa. Harry bi postao ravnatelj škole te izbrisao svima pamćenje na mračnog čarobnjaka. No njegov unuk trebao je postati sljedeći moćni i mračni čarobnjak. Autorica se odlučila za prvu verziju te je htjela da alternativa ostane tajna. Međutim jedan od njenih prijatelja (svima nepoznat) pustio je tu informaciju na internet.