Pretraga

Pročitajte mudro pismo bake iz Neretve svome unuku u Zagrebu

A- A+

Prije dva dana u tiskanom izdanju Večernjeg lista izašao je prilog o materinskom jeziku, koji je pripremio Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. U njemu je među ostalim dotaknuta tema ugroženih jezika i narječja koji se govore na teritoriju Lijepe naše.

Kao primjer jednog takvog narječja, priloženo je pismo u kojem ‘baka Ivka iz doline Neretve’, piše pismo svome unuku Anti, koji je u Zagrebu. Nije navedeno je li pismo bazirano na nekom koje je zbilja poznato, ali vjerujemo da će mnogima zazvučati poznato.

Izdvojeni članak

Gimnazijalka napisala pismo koje je rasplakalo hrvatske branitelje

Brudet babe Ivke

Dragi Ante,

nevjesta mi bila rekla da imadeš curu iz Zagreba pa ti baba šalje didovo vino, dvi duzine žaba, malo jegulje i recept za brudet. Poslat ću ti i teću pa je čuvaj ko oči u glavi.

Brudet ti se pravi ovako, najprva se metne malo ulja, pa se iskriža kapula, što više kapule, bolji brudet. Kad se to zafriži, metni malo konserve, ljute paprike, jegulju i žabe pa posoli.

Ulij kvasine, ako znaš da je ljuta, ne treba puno, ako je blaža, staviš više. Stavi ti po čaše i nalij vode.

Izdvojeni članak

Mlada Mostarka napisala najljepše pismo na svijetu


Govori koji su nematerijalna dobra Hrvatske

Govori Bednje, Huma na Sutli, Siča, Starih Perkovaca, Vidonja, Žminja, zadarskih Arbanasa, otoka Suska, dubrovački govor, grobnički i istrorumunjski govori te kajkavski donjosutlantski (ikavski) dijalekt nalaze se na popisu zaštićenih nematerijalnih dobara Republike Hrvatske.

Pazi da ne zagori, ne miješaj nego vrti tećon. Kašnje iskidaj petrusima, neko baci lovorov lis, neko ruzmarin, neko kopar, al ja nisan ništa od ti nego pertusim.

Po vrvu metni malo česna. Kad se žaba raspane – gotovo. I to je delikates, delikates.

Ako ona to voli, moreš skuvat i puru. To ti dobro iđe s otin.

Ako joj se ne svidi, dođi ti lijepo doli i nađi neku curu iz Neretve. Ođe ti to svaka voli, a i znade sama skuvat brudet.

Pozdravlja te tvoja baba Ivka!