Pretraga

Siječanjski kazališni pregled: Diljem Hrvatske predstave već po 20 kuna

A- A+

Kako to i obično biva, početak mjeseca rezerviran je za pregled kazališnih predstava diljem Hrvatske. I u ovoj godini očekuju nas brojne predstave koje možete pogledati u sveučilišnim gradovima po pristupačnim cijenama kako za studente, tako i za učenike. 

HNK Osijek, službene stranice kazališta

Već u prvom mjesecu nove godine neka su kazališta u svoj raspored uvrstila predstave po cijeni već od 20 kuna, a neki su u program vratili predstave koje neko vrijeme nismo imali prilike pogledati. Donosimo vam detaljan pregled kazališnih predstava u siječnju. 

Dramsko gradsko kazalište ‘Gavella’

Ivana Sajko, Gospođa Bovary: Predstava koja je svoju premijeru imala u rujnu prošle godine ponovno je na Gavellinom rasporedu. Kako i stoji u sadržaju predstave, poznat je i ironičan. On je volio nju, ona nekog drugog. On je ipak volio nju, a ona nekog trećeg. On je i dalje volio nju, no ona nekog četvrtog. A taj nije ni postojao. Popularno književno djelo Gustaveua Flauberta na daske Gavelle postavila je Ivana Sajko, a u glavnim su ulogama Jelena Miholjević, Filip Križan, Igor Kovač, Sven Medvešek i mnogi drugi, a predstavu po cijeni od sada već 20 kuna možete pogledati 5. siječnja dok po regularnoj cijeni predstava igra 16. i 17. siječnja u 19:30.

GDK ‘Gavella’, službene stranice

Dražen Ferenčina, Filumena Marturano: Još jedna predstava koju uGavelli ovaj mjesec možete pogledati za 20 kuna. U glavnim su ulogama Anja Šovagović Despot, Zoran Gogić, Dražen Kuhn, Preica Martinović i mnogi drugi, a riječ je o rasnoj melodrami, ili “dramskoj komediji”, glumca i dramskog pisca, scenarista i pjesnika, Eduarda De Filippa, jedne od ključnih osobnosti talijanskog teatra 20. stoljeća, u svoje središte postavlja lik žene čija dvojnost karaktera zbunjuje i opčinjava. Predstava je na programu 7. siječnja.

GDK ‘Gavella’, službene stranice

Krležine noći 17.-22. siječnja: Za vrijeme održavanja manifestacije Krležine noći, publika u Atriju kazališta može pogledati razne predstave po cijeni od 25 kuna. Više o Krležinim noćima provjerite ovdje.

Zagrebačko kazalište mladih

Ivan Vidić, Paolo Magelli, Noćni život: Nova predstava ZKM-a. Tema ovog Vidićevog komada jesu različiti pokušaji otpora represivnom, depresivnom. Vrijeme, mjesto i nezadovoljstvo spojilo je ljude različitih generacija, društvenih statusa, životnih odabira. Ali izgubljenost u besperspektivnosti svakodnevice, potraga za emocijama, borba za ostvarenje vlastitog identiteta – zajednička im je. Veže ih potraga za iznevjerenim očekivanjima, za zagubljenim identitetom. Za identitetom čiji su parametri ostavljeni na redefiniranje ovoj našoj suvremenosti. U glavnim su ulogama Milivoj Beader, Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš i drugi, a na programu je 13., 14., 15. siječnja.

Edvin Liverić, Velika Bilježnica: Na veliko hvaljena predstava Edvina Liverića ponovno igra u ZKM-u. Predstava Velika bilježnica, po istoimenom romanu Ágote Kristóf, bavi se odrastanjem u doba rata. Ispričana iz vizure djece, ispisana dječjim rukopisom oblikovanim okolnostima rata, svjedoči o razornoj premoći trenutka u kojem živimo nad onim ljudskim i humanim u nama. Sav je dječji svijet paleta likova, stanovnika malog pograničnog mjesta ukliještena između vojski i ratova koji kao da se neprestano izmjenjuju. U glavnim su ulogama Vedran Živolić, Petar Leventić, Marica Vidušić i druga, a na programu je 21. i 26. siječnja. 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Krešimir Dolenčić, Ero s onoga svijeta: Poznata opera ponovno je na daskama HNK-a. Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca, opera Ero s onoga svijeta, već davno je ubrojena među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u Hrvatskome narodnom kazalištu 1935. gotovo i ne silazi s repertoara svih hrvatskih nacionalnih kazališnih kuća. Popularna opera u 3 čina na programu je 9. i 28. siječnja. 

Umjetnički program za škole: Program kombinira dramske, operne i baletne predstave te uključuje najpoznatija djela kazališne umjetnosti u izvedbama najboljih umjetnika našega kazališta u sklopu kojeg se učenicima osnovnih škola i srednjoškolcima prezentira presjek repertoara zagrebačkog HNK. Osnovna ideja i cilj ovako prezentiranog umjetničkog programa za škole jest mladim gerenacijama omogućiti vrhunski kazališni doživljaj, prezentirati program HNK u Zagrebu te potaknuti praksu intenzivnijega posjećivanja kazališta. Program za škole na rasporedu je 30. siječnja u 11 sati. 

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka

Ana Tomović, Jesenja sonata: Nova predstava rijekog kazališta čija je premijera zakazana za 12. siječnja ocrtava djelo Ingmara Bergmana koji 1978. godine piše Jesenju sonatu, koncentrirajući se na lik slavne pijanistice Charlotte koja se, potresena smrću svoga muža, nakon godina odsutnosti vraća u svoju obiteljsku kuću. U njoj je, kao i godinama prije, čekaju njezine kćeri Eva i Helena, koje i dalje žive posljedice nedostatka majčine Ijubavi. Ona je svojedobno, dvojeći između obitelji i umjetničkog poziva, izabrala pijanističku karijeru na koncertnim pozornicama diljem svijeta. U glavnim su ulogama Mira Furlan, Leon Lučev, Marija Tadić i Jelena Lopatić, a na programu je 13., 14., 16., 18., 20., 21., 26. i 27. siječnja. 

Hrvatsko narodno kazalište Split

Goran Golovko, Strašni roditelji: Između samo pet likova: srednjovječnog para koji živi s odraslim sinom i svastikom, te jedne djevojke u koju se mladić zaljubi, premrežavaju se nezdravi obiteljski odnosi ispunjeni raznim vrstama (ne) ljubavi – tu je patološka ljubav majke prema sinu, nerealizirana ljubav svastike prema sestrinom mužu, ljubav srednjovječnog muškarca prema mladoj djevojci i na koncu, ljubav dvoje mladih ljudi, a sve unutar jedne egzistencijalnim problemima neopterećene i „čudne“ obitelji. U predstavi glume dive splitskog kazališta, Bruna Bebić, Arijana Čulina i drugi, a predstavu po cijeni od samo 20 i 30 kuna pogledajte 4. i 5. siječnja.

HNK Split, službene stranice

Trpimir Jurkić, Mali bračni zločini:  Pisac Schmitt priču plete oko dvoje supružnika. Jules, koji zbog udarca u glavu doživi amneziju, vraća se iz bolnice, a njegova supruga Liz pokušava mu pomoći da se sjeti svog života. No, radi li se o amneziji? U toj psihološkoj igri istine i laži supružnici preispituju petnaest godina svojega braka, svoju ljubav, ili ono što je od nje ostalo. Bračni par glume Andrea Mladinić i Mijo Jurišić, a na programu je 17., 18. i 19. siječnja. 

HNK Split, službene stranice

Hrvatsko narodno kazalište Osijek

Dražen Ferenčina, Vitez slavonske ravni: Ova pustolovna komedija po romanu velike Marije Jurić Zagorke okupila je cijeli ansambl koji radi na predstavi. Također, pjevačici Nives Celzijus pripala je također jedna od uloga. Predstava je na programu 9., 17. i 18. siječnja. 

HNK Osijek, službene stranice

Robert Raponja, Srećkovići: Gostujuća predstava Teatra ‘Susret’ u siječnju igra u osječkom kazalištu. U komediji se nižu priče o ljudima koji nisu zadovoljni kuponima što im je sudbina dodijelila pa traže druge i bolje, dobitne kombinacije, koje će ih približiti sreći. Igrajući različite igre koje donose novčani dobitak, naši junaci pokušavaju dosegnuti sreću koja im u životu nedostaje.

To su različiti likovi: stari, mladi, muški, ženski, glupi, pametni, zločesti, dobri, smiješni i tužni. Zatječu se u humorom obilježenim situacijama, koje pokazuju njihovu neprekidnu potragu za srećom i boljim životom, a listići lutrije, sportske prognoze, lota i eurojackpotasu im kao recepti za sreću, koji ponekad zaista i donesu izliječenje. U glavnim su ulogama Tatjana Bertok Zupkovi, Duško Modrinić i drugi, a na programu je u Osijeku 11. siječnja.