Pretraga

Sveučilišna ‘Knjižnica godine’ u nekoliko mjeseci povećala korištenje literature za 400 %

A- A+

U samo nekoliko mjeseci od kad je riječka Sveučilišna knjižnica na svoje web stranice uvela ‘discovrey servis’ tražilicu, korištenje literature im je skočilo za 400 posto. Također, imaju pristup i oko 40 svjetskih baza podataka. Učlanjuju i maturante, a u planu je da će to moći učiniti i svi srednjoškolci. Predstavljamo vam SVKRI, ‘Knjižnicu godine 2014.’.

www.svkri.uniri.hr

Sveučilišna knjižnica Rijeka prva je te vrste koja je zaslužila prestižnu titulu ‘Knjižnica godine’ za 2014. Tom smo prilikom popričali s ravnateljicom SVKRI Senkom Tomljanović koja nam je, od brojnih aktivnosti koje su provodili kako bi zaslužili spomenutu titulu, kao najvažniju izdvojila postavljanje ‘discovery servis’ tražilice na svoje web stranice.

– Može se ukucati bilo koji pojam, a kao rezultat se dobije popis svih odgovarajućih naslova koji se nalaze u deset knjižnica Sveučilišta u Rijeci i četrdesetak svjetskih baza znanstvenih i stručnih radova na koje je pretplaćeno Sveučilište u Rijeci, kaže nam Tomljanović.

Izdvojeni članak

[OBAVEZNO ŠTIVO] ‘Knjižnica godine’ preporuča naslove za plažu

U nekoliko mjeseci povećali korištenje literature za 400 %

I bio je to pun pogodak jer, otkrila ravnateljica, u prvih nekoliko mjeseci od njezinog postavljanja, korištenje stručne i znanstvene literature povećalo se za astronomskih 400 posto.

– Kad se radi o literaturi koja se nalazi u fizičkom obliku, može se telefonski ili mailom kontaktirati knjižnica koja ga posjeduje, a kad je naslov dostupan u punom tekstu na internetu, odmah se preuzima na vlastito računalo. Sve je to odmah dostupno studentima i osoblju Sveučilišta u Rijeci, koje sustav prepoznaje po e-mail adresi, ali svatko može na internetu pretraživati našu tražilicu, a pune tekstove preuzimati ako se učlani u Knjižnicu i koristi računalo u njenom prostoru, dodaje Tomljenović.

Planiraju učlanjivati i srednjoškolce

Uvesti će i samokopiranje na karticu, a ulazak u čitaonice neće nadzirati knjižničari, već će se korisnici sami identificirati članskom iskaznicom ili studentskom iksicom.

– Ljudi dolaze samo ako je prostor knjižnice ugodan, ako ih se ne opterećuje suvišnim pravilima, jednom riječju, moraju se osjećati ‘kao doma’, priča ravnateljica te dodaje kako im titula ‘Knjižnice godine’ jako puno znači, posebno zbog toga što su im ga dodijelile kolege.

‘Poticanje korištenja znanja, naš je osnovni cilj’

– Mislimo da će naši korisnici biti ponosni što je njihova knjižnica dobila to priznanje. Svakako će očekivati da im pružimo kvalitetu usluge dostojnu ovakvog priznanja. A mi ćemo se truditi da ga opravdamo. Poticanje korištenja svjetskog znanja za rješavanje problema s kojima se susrećemo u životu, učenju i radu, naš je osnovni cilj, zaključila je Tomljenović.

Priznanje će im bit uručeno na Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenog.