Pretraga

[VIDEO] Evo što sve trebate znati o Johnu Greenu

A- A+

Johna Greena Hrvati su upoznali po izlasku filma ‘Greška u našim zvijezdama’, snimljenog prema njegovom bestselleru. No malo tko zna da se iza simpatičnog autora krije niz pohvalnih projekata zbog kojih je osvojio mlade ljude diljem svijete.

John Green

O Johnu Greenu pričaju tinejdžeri iz cijeloga svijeta, a njegov je entuzijazam okupio cijelu jednu generaciju fanova koji ga prate na Youtubeu te čitaju njegove bestsellere. Green je mladima ponudio prostor za učenje, druženje, raspravljanje, ali i humanitaran rad.

Izdvojeni članak

Naj profesor: Toni Milun svima daje besplatne instrukcije, a među studentima je omiljen

Glas jedne generacije

John i njegov brat Hank 2007.godine započeli su s projektom Brotherhood 2.0, a izazov je bio komunicirati godinu dana isključivo putem Youtube videa. U formi mini video dnevnika, razgovarali su o knjigama, filmovima, projektima, situaciji u svijetu i ubrzo postali jedan od najgledanijih vlogova na Youtube-u. Danas djeluju pod imenom vlogbrothers, a imaju preko 2,5 milijuna pretplatnika.

Tematski, braća Green pokrivaju široko područje interesa mladih ljudi, od preporuka iz svijeta filma i književnosti preko osobnih anegdota te izvještaja s raznih putovanja i događanja. Velika zajednica mladih obožavatelja, najčešće tinejdžerica, naziva se Nerdfighteria, a njezini sljedbenici Nerdfighteri. John vrlo dobro poznaje način funkcioniranja fan zajednica jer svoje sljedbenike redovito uključuje u projekte, druži se s njima na skupovima, zajedničkim forumima i sličnim platformama.

Nerdfightersi koriste prepoznatljive fraze poput krilatice Don’t forget to be awesome( DFTBA), a novim je pratiteljima potrebno neko vrijeme i pozadinska priča kako bi pohvatali zajedničke fore neobične zajednice.

Obrazovni i humanitarni projekti

Braća Green autori su iznimno popularnog kanala Crash Course koji sadrži seriju edukativnih videa iz područja osobne higijene i zdravlja, povijesti, kemije, ekologije i književnosti. Neki od videa napravljeni su u suradnji sa srednjoškolskim profesorima, a visoka posjećenost potvrđuje kako je ovaj tip učenja sve popularniji kao nadopuna školskom gradivu.

The Foundation to Decrease World Suck ime je humanitarne organizacije koju je John pokrenuo 2012. godine i unutar koje djeluje Greenov Project for Awesome. Svake godine fanovi odabiru jednu organizaciju za koju prikupljaju novac. Green redovito u svojem vlogu potiče na empatiju prema ugroženijim skupinama društva.

Izdvojeni članak

Ovako bi izgledalo studiranje u obliku video igara

Nagrađivani Young Adult autor

Iako iza sebe ima šest knjiga, od kojih su neke i nagrađene, proslavio se romanom Greška u našim zvijezdama koja je mjesecima držala prva mjesta čitanosti. Priča je nastajala nekoliko godina i to za vrijeme Greenova rada u dječjoj bolnici gdje je izvršavao dužnost studentskog kapelana. Upoznavši djevojku Esther Earl, oboljelu od karcinoma, odlučio je napisati ljubavnu priču o dvoje šesnaestogodišnjaka oboljelih od raka. Iako je riječ o teškoj temi, njegov roman prvenstveno je ljubavna priča, a ne roman o bolesti.

Hazel Grace i Augustus doživljavaju svoju ‘malu vječnost’, a Green bez imalo patetike predstavlja modernu verziju Segalove Ljubavne priče. Prema knjizi je snimljen i film koji se lani počeo prikazivati u kinima i ostvario golem uspjeh. U glavnoj se ulozi odlično snašla perspektivna mlada glumica, Shailene Woodley.

Osim Greške u našim zvijezdama, čitani su i njegovi romani Potraga za Alaskom i Paper towns za koji je nedavno predstavljen i trailer. Film se očekuje ovoga ljeta, a predviđa mu se uspjeh kao i prvijencu.