Pretraga

Video: Medvedgrad su proteklog vikenda zauzeli vitezovi, coprnice i Crna kraljica!

A- A+

Viteški turnir i ostali srednjovjekovni događaji svakako su prava prilika za uživo vidjeti kako je izgledao život u srednjem vijeku, a izgled i položaj Medvedgrada idealna je lokacija za to, na kojoj su i proteklog vikenda, već devetu godinu za redom održani ‘Srednjovjekovni dani na Medvednici’. Bilo je tamo za svakog ponešto, viteški turnir za ljubitelje mačevanja, streličarske radionice, noćne borbe s vatrom, žongleri, srednjovjekona glazba i ples, pa čak i mogućnost šopinga na srednjovjekovnom sajmu. Oni pak, najhrabriji mogli su ući u ‘mučionicu’ gdje su ih dočekala dva krvnika u društvu najgorih sprava za mučenje.

Na Medvedgradu su i proteklog vikenda, već devetu godinu za redom, održani ‘Srednjovjekovni dani na Medvednici’. Posjetitelji su i ove godine mogli uživati u raznim sadržajima koje su pripremili vitezovi, Crna kraljica i ostala svita koja se potrudila uprizoriti srednjovjekovni način života na lokaciji kojoj za takav događaj nadaleko nema premca.

Vijugavom cestom do srednjeg vijeka

Penjali smo se prema Medvedgradu kroz šumu kada smo čuli glasan top iznad nas koji je opalio tri puta. Najavljivao je skorašnji početak Viteškog turnira koji je uprizoren tik uz Oltar domovine. Došavši konačno do Medvedgrada koji je proteklog vikenda u potpunosti postao srednjovjekovni grad te krenuvši vijugavom prilaznom cestom, uz koju su se kočili streličari u srednjovjekovnim uniformama i štandovi na kojima su se prodavali mačevi i ostala srednjovjekovna grnčarija, ušli smo u sam grad.


A kad tamo, kao da smo se zaista vratili u srednji vijek. Ništa nije odavalo dojam 21. stoljeća. Da nije bilo posjetitelja odjevenih u skladu s vremenom u kojem živimo, bili bismo uvjereni da smo prošli kroz vremenski portal. ‘Družba vitezova zlatnog kaleža’ zaista se potrudila za ovu manifestaciju, a Crna kraljica je upotpunila taj dojam. Moglo ju se vidjeti svako malo na nekom drugom mjestu, a mi smo ju uspjeli čak ‘uhvatiti’ kako u krčmi daje upute svojim vojnicima.

Glazba i krvnici koji traže coprnicu

Ljubitelji glazbe mogli su uživati u onoj iz srednjeg vijeka, a mogli su vidjeti i kako izgledaju srednjovjekovni plesovi. Međutim, najuzbuđeniji su bili klinci, kojima je ovo bila idealna prilika za naučiti koristiti luk i strijelu, ali i gađati metu sjekirama i noževima. Nije im bilo svejedno ući u tamnu, kamenu prostoriju sa spravama za mučenje.

Naime, tamo su sjedila dvojica krvnika i izgledali kao da im nije teško upotrijebiti prisutne sprave. Srećom, nisu nikog mučili jer su bili, kako su nam rekli, prezauzeti traženjem coprnice koju ipak do kraja manifestacije nisu uspjeli naći.

Tachijevi puškari i Crna kraljica

– Ovaj događaj organizira ‘Družba vitezova zlatnog kaleža’, a mi, Tachijevi puškari smo ustvari njihova produžena ruka. Vršimo prezentaciju srednjovjekovnih sprava za mučenje i pucanje iz srednjovjekovnog vatrenog oružja, poput topova, objasnio nam je krvnik te su nam tada postali jasni glasni topovi s početka priče.

No, najzanimljiviji događaj dana svakako su bile viteške borbe kojima je prisustvovala i Crna kraljica, glavom i bradom, te njezin kralj. Ona je odlučivala hoće li na kraju borbe vitez biti pošteđen smrti ili ne. Čak je jednog i osobno dokrajčila.

Viteške borbe

Na viteškom turniru tako su se sukobili, već spomenuta ‘Družba vitezova zlatnog kaleža’ te viteška udruga Beli volk iz Slovenije, Tachijevi puškari i Red vitezova Ružice grada Orahovice. Da biste se uvjerili da priča nije šala te da su se vitezovi uistinu borili, snimili smo i kratak video same borbe dok nas Crna kraljica nije gledala.

Pošto su očito i u srednjem vijeku postojali šopingholičari, i oni su na Medvedgradu imali ‘posla’. Svašta se prodavalo na živopisnim štandovima, od srednjovjekovnih modnih dodataka i nakita, umjetničkih uradaka, lukova i strijela te mačeva, pa sve do drvenih predmeta za kućnu upotrebu. Medvedgrad je ugostio i nekoliko koza koje su zadovoljno pasle travu podno zidina staroga grada


Srednjovjekovne kulise i automobili

I zaista, sve je osim posjetitelja bilo u duhu i stilu srednjeg vijeka, a iako su organizatori zamolili da se automobilima dolazi ako je stvarno nužno jer su svakih pola sata besplatno vozili autobusi, neki posjetitelji nisu poslušali, pa je motornih vozila podno Medvedgrada ipak bilo više, no nisu pokvarili sliku srednjeg vijeka.

Srednjovjekovne kulise i doživljaj života takozvanog ‘mračnog doba’ upotpunilo je i prekrasno, sunčano vrijeme koje je pomoglo približiti srednji vijek građanima, a poglavito djeci koja su ipak najviše uživala u ovoj manifestaciji podno Sljemena. Pogled na Zagreb u suton bio je kao točka na i ovom događaju koji će se, po svemu sudeći, uprizoriti i dogodine na istom mjestu, a u priloženom videu pogledajte kako je izgledala borba vitezova.