Pretraga

[Video] Student režije pokušao prestati pušiti, pa ceremonijalno pokopao ogromnu cigaretu na Maksimiru

A- A+

Tomislav Đurinec brucoš je zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti. U sklopu kolegija Televizijska režija dobio je zadatak snimiti desetominutnu autobiografiju u kojoj je morao prikazati bilo što o sebi, a on se pozabavio jednim od najvažnijih odnosa u svom životu – onim s cigaretama.

Đurinec u filmu prikazuje svoj odnos s duhanom, od početaka i cigareta u svojoj obitelji, do svakodnevice koju čine i do četiri kutije. Pokušava se ‘izliječiti’ hipnozom, a sve kulminira pogrebom ogromne cigarete a zagrebačkom Maksimiru.

– Zadatak je bio snimiti film u trajanju do 10 minuta, u kojem ćemo prikazati bilo što o sebi. Imali smo slobodu što se tiče forme i roda, te smo mogli napraviti igrani, dokumentarni ili čak eksperimentalni film.
Strastveni sam pušač i zbog zdravstvenih sam problema odlučio pokušati prestati pušiti. Od poznanika sam sasvim slučajno saznao da poznaje ženu koja se bavi hipnozom i činilo mi se da bi to moglo biti zanimljivo iskustvo kakav god konačan ishod bio. Iako mi nitko nije vjerovao, ja sam bio poprilično siguran da ću uspjeti prestati pušiti. Mentorica Snježana Tribuson odobrila mi je koncept i snimateljica Vana Katančić i ja krenuli smo sa snimanjem, ispričao nam je Đurinec.

Kaže kako nisu imali striktni plan snimanja i da su sve manje više radili spontano.

– To je bilo zanimljivo iskustvo jer sam se ovaj put našao ispred kamere, ali draže mi je biti s druge strane i imati sve pod kontrolom. Nikad mi nije bilo jasno kako glumac može ujedno i režirati film u kojem glumi. Budžet filma je skromnih 500 kn, kao i za ostale režijske vježbe na Akademiji, ali studenti su se već navikli snalaziti bez novčanih sredstava.Ja sam budžet potrošio na hipnoterapiju. Hipnoterapeutkinja Danijela Lovinčić dopustila nam je da snimimo seansu i na tome joj se i ovim putem zahvaljujem.
U principu smo Vana i ja sve radili sami, do ulaska u montažu gdje je stvar u svoje ruke uzeo montažer Luka Tokić i napravio super posao, a produkciju je radila Ivona Zulim, rekao nam je Đurinec.

Talentiranom Tomislavu ovo je jedan od prvih radova na studiju režije.

-Studirati režiju definitivno smatram privilegijom, s obzirom da se godišnje upisuje samo 5 studenata. Osim toga, Akademija nije tipični fakultet, atmosfera je uglavnom opuštena, a odnos između profesora i studenata je više prijateljski. Oni su tu da te usmjere, eventualno daju neki savjet, ali sve ostalo je na tebi. Najviše naučiš sam, često na vlastitim greškama i to je dobro, ispričao nam je. 

Film možete pogledati ovdje.

Hvala što ne pušite from Tomislav Đurinec on Vimeo.