Pretraga

Dizajneri časte: Umjesto za norijadu, Riječani jaje i brašno iskoristili za palačinke

A- A+

Riječki maturanti Građevinske i tehničke škole ove su godine norijadu odlučili proslaviti na nešto drugačiji način od uobičajenog. Umjesto brašna i jaja koji se inače tradicionalno, beskorisno prosipa po ulicama mladi dizajneri odlučili su napraviti štand gdje su pekli palačinke.

Izvor: Učenička zadruga ‘Skica’

Unatoč lošoj vremenskoj prognozi, riječki je Korzo ipak zamirišao na palačinke, a svi koji su se našli tamo mogli su kušati omiljeni desert s najdražim preljevom. Drugačija norijada mladih Riječana imala je i humanitarnu crtu. 

Izdvojeni članak

[Top sportaš] 17-godišnji riječki rukometaš iz malene Kozale prešao u gigantski PSG

‘Jedno jaje može nahraniti gladnog čovjeka’

Dizajneri unutrašnje arhitekture u srednjoj građevinskoj školi u Rijeci svoju su norijadu proslavili pečući palačinke. Za ideju o događaju zaslužan je jedan od maturanata Duje Brekalo, a podržala ga je i tamošnja Učenička zadruga ‘Skica’ te mentori Branimir Paškvan i Asja Rukavina – Bikić. 

– Na ideju sam došao jer smatram da su u današnje vrijeme jaja i brašno blagodat koju si ne mogu svi priuštiti i samom činjenicom moramo osvijestiti sami sebe i shvatiti da hrana nije za bacanje. Jedno jaje može nahraniti gladnog čovjeka, rekao nam je maturant Duje. 

Događajem ‘Dizajneri časte’ željeli su ukazati na problem nepotrebnog trošenja prehrambenih namirnica, a posebice brašna i jaja za vrijeme norijade. Svoje palačinke u četvrtak pekli su na riječkom Korzu pa su se svi prolaznici u ove kišne, proljetne dane mogli počastiti omiljenom poslasticom svih generacija.

Duje nam priznaje da nije još čuo reakcije maturanata iz drugih srednjih škola, ali sudeći da su unatoč lošem vremenu uživali u njihovim palačinkama, Duje pretpostavlja da im se svidjelo.

Učenička zadruga ‘Skica’

Izdvojeni članak

Genijalna riječka ideja: Svjetsko prvenstvo u puckanju bubble folija

Pečenje palačinki s humanitarnim karakterom 

Ovo hvale vrijedno događanje imalo je i humanitarni karakter, a prikupljene donacije koje su vrijedni maturanti skupili pečući palačinke iskoristit će se za kupnju knjiga za knjižnicu dječjeg doma ‘Tić’. Osim palačinki, prolaznici su na štandu mogli kupiti radove mladih dizajnera iz Zadruge ‘Skica’.

– Mi se iskreno nadamo da će ovakvo događanje doprijeti do ostalih maturanata i da ova vrsta humanitarne akcija nije samo iznimka vec da će postati pravilo, zaključio je Duje. 

Tekst događaja donosimo vam u cijelosti:

Znam, znam vremena je malo, matura je blizu, glava je teška, a problem je još jedan, bijeli Korzo na posljednji UTORAK! A nama to i nisu neke fore kad od tog brašna može se palačinki napraviti more. Zato mi dizajneri srca humana uposlili smo naše ruke da Vama skratimo muke, ti samo biraj namaz svoj, a mi ćemo palačinke peći kao stroj! No šalu na stranu, odlučili smo ne bacati hranu već usrećiti ljude i donirati novac u humanitarne svrhe.