Pretraga

[Državna matura] Na ispitu iz filozofije teorijska pitanja puno složenija od teme eseja

A- A+

Preko 500 maturanata danas je pristupilo ispitu iz filozofije. Budući da se sastojao od dvije ispitne cjeline, od kojih je jedna esej, predviđeno je dva i pol sata za rješavanje testa. Dvije maturantice, s Krka odnosno Belog Manastira su podijelile s nama impresije odmah nakon ispita. Evo kako su ga doživjele.

Predzadnji ispit u sklopu ovogodišnje mature bio je filozofija. Test je polagalo više od 500 maturanata i ostalih pristupnika, a za dvije ispitne cjeline su imali ukupno 150 minuta.

Izdvojeni članak

Evo što vas očekuje na ispitima iz zadnja tri predmeta na državnoj maturi

Neke nebitne stvari su očito bitne

– Mislim da je test bio, hm, vrlo čudan. Neke nebitne stvari, kao na primjer tko je napisao koje djelo ispada da su bitne, govori nam Dina iz Gimnazije Beli Manastir te kroz smijeh dodaje da se zbog takvih okolnosti uzda u esej.

No prijavila nam je i jedno pitanje koje ona nije našla u gradivu niti su ga obradili na nastavi.

– Radi se o pitanju ‘koja tri argumenta Berkley navodi za negiranje materije?’, tako otprilike ide čini mi se, objašnjava Dina.

Jedna je od 500-njak pristupnika ispitu iz filozofije iz razloga što tu znanstvenu disciplinu planira i studirati.

Izdvojeni članak

Svim maturantima koji su pisali A razinu hrvatskog priznaje se jedan bod

Tema eseja lakša nego sam očekivala

Druga maturantica koju smo kontaktirali glede testa složila se da je bilo teških pitanja na ispitu, ali i dodala da joj je tema za esej vrlo lagana.

Pitanja su bila korektna, a definitivno ispit nije bio lagan, ali ni pretežak. Recimo tema za esej bila je svrha umjetnosti, s polaznim tekstovima Platona i Aristotela. Iskreno, očekivala sam puno kompliciraniju, govori nam Marija iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir na Krku.

Od teorijskih pitanja koja su joj bila teška, Marija je izdvojila ono u kojem je trebalo povezati definicije istine s filozofima koji su im autori. Poput Dine, Marija namjerava upisati filozofiju pa se zato odlučila polagati taj predmet na maturi. Ima samo dvojbu hoće li u Zagreb ili Zadar.