Pretraga

Doznajte što znači centil koji vidite u sklopu rezultata državne mature

A- A+

Sigurno ste pregledajući svoje rezultate ispita državne matrue uočili i kolonu iznad koje stoji centil. Budući da smo dobili nekolicinu vaših upita o značenju toga pojma, odgovor smo potražili u službenim dokumentima NCVVO-a.

Ispit mature iz Hrvatskog jezika

Ispit iz Hrvatskog jezika | foto: srednja.hr

Objavljeni su privremeni rezultati državne mature, a u sustavu Postani student maturanti, među ostalim, mogu vidjeti svoj broj bodova, najveći mnogući broj bodova u ispitu, postotak riješenosti, zatim rang u generaciji te ukupni broj pristupnika. Među kolonama koji stoje u vašim podacima s rezultatima državne mature nalazi se i ona naziva centil.

U službenim dokumentima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja pojašnjeno je da je centil postotak pristupnika koji su pristupili ispitu od čijih je rezultata vaš rezultat bolji ili im je jednak.

– Primjerice, ukoliko pristupnik postigne rezultat koji je jednak ili bolji od rezultata 60 posto ostalih pristupnika, onda njegov rezultat potpada u 60. centil, pojašnjavaju iz NCVVO-a.

Prije objave konačnih rezultata ovo vam je još jedan dobar pokazatelj kako stojite u odnosu na ostale kolege.

@srednja_hr Kakvi su vas rezultati dočekali? Sve pragove ovogodišnje mature možete pronaći na 👉🏻 #srednjahr #srednja #matura #maturanti #foryoupage #fyp ♬ OH MY – Camino 84