Pretraga

Evo kada će ispite pisati oni koji zbog poplava ne mogu pristupiti državnoj maturi

A- A+

Jučer je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje objavio kako će se ispiti državne mature koji počinju 20. svibnja odgoditi za maturante iz područja Slavonskog Broda, Županje i s pogođenih područja BiH, a pojavila se i Peticija Za Odgodu Državne Mature Zbog Poplava U Slavoniji. Ista apelira na Vladu da odgodi ispite državne mature kako bi pristupnici s područja ugroženih poplavama bili u ravnopravnom položaju s ostalima. Budući da su nam se javili neki maturanti koji ne spadaju u područja Slavonskog Broda i Županje, a također su pogođeni vodenom stihijom, provjerili smo s ravnateljicom NCVVO-a Majom Jukić što će biti s njima.

www.srednja.hr

Maturanti iz Slavonskog Broda, Županje i pogođenih područja Bosne i Hercegovine koji su prijavili ispite državne mature u vremenu od 20. do 23. svibnja, ispite tih termina pisat će nakon 9. lipnja, objavio je jučer Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje. Budući da su velike poplave prisutne i u drugim područjima Slavonije, poput Hrvatske Kostajnice, Nove Gradiške i manjih mjesta u okolici Vukovara Osijeka, odlučili smo s ravnateljicom NCVVO-a Majom Jukić provjeriti kako će se riješiti njihova situacija.

Izdvojeni članak

Odgođena državna matura za dio Hrvatske

Oni koji neće moći pristupiti ispite pišu nakon 9. lipnja

Prema kalendaru, od 20. do 23. svibnja trebaju se provesti ispiti iz predmeta psihologije, etike, politike i gospodarstva te kemije i vjeronauka. Radi se o neobveznim predmetima koje je prijavio manji broj maturanata, no ti će ispiti za one pogođene poplavama ipak biti odgođeni.

– Maturantima iz Slavonskog Broda i Županje definitivno se sve stopira, dok za područja poput Hrvatske Kostajnice i Nove Gradiške nije sasvim sigurno. Trenutno smo u kontaktu sa školama toga područja, koje smatraju da će biti u stanju provesti ispite. Ipak, onim maturantima iz okolnih mjesta i sela koji neće biti u mogućnosti pristupiti ispitima, bit će poslana obavijest i pisanje ispita će im se omogućiti nakon 9. lipnja, rekla je Jukić te dodala kako isto vrijedi i za pristupnike u okolici Vukovara i Osijeka.

Izdvojeni članak

Državna matura doživjet će radikalne promjene: Ukidanje niže razine i manje izbornih predmeta?

Odgodu podržava većina maturanata

Peticija Za Odgodu Državne Mature Zbog Poplava U Slavoniji koja se pojavila jučer na Facebooku danas ima oko sedam tisuća sljedbenika. Brojni maturanti sudjelovali su u akcijama spašavanja i izgradnji nasipa kako bi spasili vlastite domove od podivljale Save. Upravo radi toga bili su u nemogućnosti spremati državnu maturu, a tko zna dokad će još trebati pričekati. Upravo radi toga apelirali su na Vladu i MZOS da odgode provedbu državne mature, kako bi svi maturanti bili u ravnopravnom položaju.

Anketa koju smo jučer proveli na portalu Srednja.hr pokazala je kako
velika većina maturanata podržava odluku o odgađanju ispita državne
mature koju je jučer donio NCVVO. Na anketno pitanje odgovorilo je 244
maturanata – njih 89,34 posto podržava odgodu, dok ih je tek osam posto
protiv te odluke. Suzdržano je svega oko dva posto ispitanih.

www.srednja.hr