Pretraga

Evo koje kalkulatore smijete, a koje ne smijete koristiti na državnoj maturi

A- A+

Na ispitima državne mature iz matematike, fizike i kemije prisutpnici kao ‘ispomoć’ možete koristiti kalkulatore ili kako to NCVVO po naški naziva – džepna računala. No nije dozvoljena uporaba bilo kakvih. Neki su prepametni ili imaju koje druge nedozvoljene dodatke pa njihova primjena nije dopuštena. U tekstu donosimo precizan pregled, koji su kalkulatori dozvoljeni, a koji ne.

Pristupnici ispitima državne mature iz matematike, fizike i kemije mogu se pomoći džepnim računalima. No ne bilo kakvim. Da ne bi bilo zabune Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je popis svih dopuštenih i nedopuštenih kalkulatora.

Izdvojeni članak

Na državnoj maturi smijete koristiti ove kalkulatore

Prepametna te džepna računala s nedozvoljenim dodacima

Dozvoljeno je upotrebljavati kalkulator tipa Scientific koji bi trebao imati eksponencijalnu funkciju koju označava tipka 10x, logaritamsku funkciju koju označava tipka log te trigonometrijske funkcije na tipkama sin, cos, tan.

Ono što kalkulator nikako ne smije imati je mogućnost bežičnog povezivanja s drugim uređajem niti smije imati mogućnost uporabe memorijske kartice.

Ukoliko vaše džepno računalo može grafički prikazati funkciju, simbolički računati programiranje ili pak derivirati i intergirati funkcije, nemojte se ni truditi nositi ga na ispit mature, jer će vam biti oduzet.

Casio uzrokuje najviše polemike

Svakom pristupniku će se džepno računalo pregledati prije ispita i na posebnu Listu džepnih računala zapisati naziv i oznaka kalkulatora kojeg ćete upotrebljavati tijekom ispita.

Ukoliko će doći do nedoumica vezano za tip vašeg kalkulatora, nakon ispita će biti zadržan kako bi ga kasnije pregledao odgovarajući stručnjak.

Najčešća pitanja vezana uz korištenje kalkulatora odnose sa na ona CASIO tipa. Džepna računala CASIO fx-82MS i CASIO fx-991ES koji su u skladu s gore navedenim uputama su dozvoljena. Na tržištu postoje i još neki novi modeli, CASIO fx-82ES PLUS i CASIO fx-991ES PLUS koji su također dozvoljeni na ispitima mature.