Pretraga

Hrvatski se na B razini mogao izvrsno napisati i bez pripreme

A- A+

S početkom u devet sati jutros, maturanti i ostali pristupnici su polagali ispit na B razini iz hrvatskog jezika. Prema impresijama koje smo dobili od troje maturanata i nije bio težak. Dakako ne slažu se svo troje u ocjenama, a Benjamin iz Srednje škole u Ivancu nas uvjerava da se uopće nije pripremao za test, niti je čitao lektire, ali ipak očekuje peticu. Pročitajte sve impresije, dvoje učenika strukovnih škola i jednog gimnazijalca.

Jutros od devet sati preko 10 500 kandidata pristupilo je ispitu iz hrvatskog jezika na nižoj razini državne mature. Kao i na višoj, maturanti i ostali pristupnici su imali 80 minuta za 80 pitanja. Pitali smo troje njih za dojmove te su nam rekli da uz nekoliko problematičnih zadataka i nije bilo teško.

Izdvojeni članak

Na hrvatskom jeziku A razine gramatika teža nego prethodnih godina

Nisam pročitao nijednu lektiru osim Crnog mačka niti sam se pripremao, ali očekujem peticu

U potrazi za informacijama s ispita iz prve ruke, pitali smo dvoje maturanata strukovnih škola i jednog gimnazijalca, njihove prve dojmove.

– Uopće nije bio težak test. Oko svega nekoliko pitanja se trebalo zamisliti. Riješio sam oko 90 posto pitanja i očekujem peticu, govori nam Benjamin koji je završio opću gimnaziju unutar Srednje škole Ivanec.

Baš kada smo pomislili da se jednostavno izvrsno pripremio za ispit, maturant nas je razuvjerio.

– Nisam se spremao za ispit, niti sam čitao lektire. Jedino što sam u tijeku srednje škole pročitao bio je Crni mačak, otkriva spontano Benjamin.

Na kraju je ipak istaknuo da je teže od ostalih, bilo pitanje u kojem je trebalo pročitati ulomak te odgovoriti koji se motiv ponavlja tekstu. Siguran je da se radi o motivu žetve.

Izdvojeni članak

Odgoda odlično ‘sjela’ maturantima:Bolje Wertherova patnja, nego Marinkovićev ‘Zagrljaj’

Mislim da ću pasti hrvatski radi eseja

U ocjeni ispita s Benjaminom se složio i Antun.

– Ispitivali su ono što smo radili u školi i zbilja nije bilo teško. Dosta je test bio fokusiran na gramatiku, a pitanje koje mi je bilo najteže je ‘koji je kanonski oblik određene riječi?’. Zbilja ne znam što znači ‘kanonski oblik’, priznaje maturant Tehničke škole Ruđer Bošković.

I Antun je dodao kako je imao problem s Matoševom pjesmom o žitu u kojoj je trebalo reći što je motiv koji se ponavlja.

– Vremena je bilo taman. Pažljivim i fokusiranim rješavanjem moglo se sve stići. Ja sam test pisao između 60 i 70 minuta, rekao nam je maturant iz Ruđera.

Izdvojeni članak

Rezultati ankete pokazuju: Najviše se maturanata nada četvorci na eseju iz hrvatskog

Zadovoljstvo dvojice već navedenih sugovornika svakako ne dijeli Ivana.

– Iskreno bilo mi je teško pošto se baš i nisam pripremala za ispit. Ne očekujem da ću položiti hrvatski i to najviše zbog eseja koji nisam dobro napisala. I imala sam manje od 350 riječi. Što se tiče samog testa, 80 minuta je bilo dovoljno.

Ja sam završila 15 minuta prije kraja s tim da sam se na onim pitanjima koja nisam znala dosta dvoumila i pokušavala sjetiti iz škole te logično razmišljati, objašnjava ova maturantica Škole za modu i dizajn, kojoj svakako želimo da unatoč vlastitim crnim slutnjama uspije ‘izvući pozitivnu’.

Kada je riječ o složenim pitanjima, muke su zadavali gradovi.

– Naprimjer imali smo pitanje o pjesmi Dunav iz kojeg grada dolazi i još je jedno takvo slično, ali nisam sigurna kak ide točno. Uglavnom bilo je takvih zadataka o pjesmama i romanima koje je trebalo znati od prije da biste točno odgovorili, zaključuje Ivana.

Na ovoj poveznici odgovorite na anketno pitanje ‘koju ocjenu očekujete s testa iz hrvatskog jezika?’.