Vijesti

Nakon što smo objavili popis svih lektira za Hrvatski jezik za nadolazeću državnu maturu, kasnije i popis filmova proizašlih iz traženih književnih djela, vrijeme je da objavimo i popis predstava koje trenutno igraju u hrvatskim kazalištima. Iako smo u početku bili skeptični kako nećemo naći mnogo lektira koje se trenutno prikazuju na 'daskama', istražujući kazališta diljem Hrvatske zadovoljni smo konačnim rezultatom.  

Lektira na daskama: Čak šest od četrnaest književnih djela s mature možete pogledati u kazalištu

Ukupno šest od četrnaest predloženih književnih djela za državnu maturu trenutno igra u domaćim kazalištima. Neke su predstave svoju premijeru imale još prije nekoliko godina unazad, no u narednoj sezoni opet su povremeno na programu. Također, treba uzeti u obzir da su neke predstave rjeđe na programu, stoga je važno svakodnevno pratiti službene stranice kazališta. Predstava, jednako kao i ekranizacija ne može zamijeniti književno djelo u cijelosti, ali se njome uz pročitano djelo može dobiti bolji uvid u neke zahtjevnije drame koje su u konačnici i pisane kao kazališni komad.     

1. M. Krleža, Gospoda Glembajevi: Legendarna predstava koja je igrala u većini narodnih kazališta diljem zemlje, trenutno se reprizno prikazuje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Glembajevi su jedno od najizvođenijih domaćih drama, koja od praizvedbe 1929. godine, kroz brojne inscenacije i adaptacije živi vrlo intenzivnim kazališnim i filmskim životom. Predstavu koju trenutno možete pogledati u zagrebačkom HNK-u režirao je Vito Taufer, a u glavnim su ulogama Ljubomir Kerekeš i Alma Prica. Također, u HNK-u na programu je i balet Gospoda Glembajevi koreografa Lea Mujića što je prvi puta da se neko Krležino djelo obrađuje plesnom umjetnošću.  

Lektira na daskama: Čak šest od četrnaest književnih djela s mature možete pogledati u kazalištu
Foto: HNK Zagreb, službene stranice

1. F.M. Dostojevski, Zločin i Kazna: Predstava redatelja Zlatka Svibena svoju je premijeru doživjela u rujnu, 2013. godine u Dramskom gradskom kazalištu 'Gavella', a u trosatnoj izvedbi glumački ansambl od gotovo dvadesetak glumaca zorno progovara  o krivnji i priznanju, kazni i pokajanju, odgovornosti i posljedicama koje smo spremni podnijeti za učinjeno. I nakon tri godine, predstava i dalje puni 'Gavellu' publikom koja je oduševljena postavom i glavnim likom, glumcem Franom Dijakom. Predstava je trenutno na repriznom programu Kazališta, a 10. siječnja već ju ponovno možete pogledati. 

Lektira na daskama: Čak šest od četrnaest književnih djela s mature možete pogledati u kazalištu
Foto: GDK Gavella, službene stranice

3. F. Kafka, Preobrazba: Svi dobro poznajemo Gregora Samsu koji se jednog jutra pretvori u kukca. Poznatu pripovijetku na scenu splitskog HNK-a postavio je redatelj Ivan Plazibat i trenutno je na programu Kazališta. U glavnim su ulogama Nikša Arčanin kao Gregor Samsa, Nikola Ivošević kao tata Samsa, Tajana Jovanović kao mama Samsa. Preobrazba je nova predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i na službenim stranicama Kazališta možete provjeriti raspored izvođenja. 

Lektira na daskama: Čak šest od četrnaest književnih djela s mature možete pogledati u kazalištu
Foto: HNK Split

4. M. Krleža, Povratak Filipa Latinovicza: Riječ je o predstavi naziva 'Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza' redatelja Ivana Lea Leme. U glavnim su ulogama Ecija Ojdanić i Willem Miličević i publika se u predstavi ima prilike upoznati sa Ksenijom Radajevom Bobočkom, centralnim likom u Krležinom romanu. Predstava igra u Kazalištu 'KNAP', ali i u Sceni Vidra 21. veljače.

5. W.Shakespeare, Hamlet: Predstavu o Hamletu možete pogledati u Zagrebačkom kazalištu mladih pod režijom Olivera Frljića. Predstava je u Z/K/M-u premijeru imala u ožujku 2014. godine i dobitnica je sedam kazališnih nagrada u kategorijama poput najbolje režije, dramaturgije, glumaca i slično. Uloga velikog Hamleta pripala je Krešimiru Mikiću, dok su u ostalim ulogama Sreten Mokrović, Nina Violić, Goran Bogdan i mnogi drugi. Iako predstava nije na redovnom programu kazališta, važno je pratiti službene stranice kazališta jer predstava u nekim mjesecima bude stavljena na repertoar. 

Osim, Z/K/M-ove predstave u Teatru Exit igra predstava 'Shakespeare na Exit' gdje publika ima prilike vidjeti sve likove ovog velikog književnika u jednoj predstavi. U dvosatnoj predstavi Matka Raguža glume tri glumca Živko Anočić, Marko Makovičić i Jerko Marčić / Saša Anočić i na programu je 19. prosinca.   

6. Sofoklo, Antigona: Poznatu grčku tragediju u nešto suvremenijem izdanju možete također pogledati u Z/K/M-u pod nazivom #radninaslovantigona. Nagrađivanu predstavu režirala je Renata Carola Gatica, a u glavnim su ulogama Sreten Mokrović kao Kreont i Anđela Ramljak kao Antigona. Budući da se radi o repriznoj predstavi Zagrebačkog kazališta mladih, važno je pratiti službene stranice kazališta o rasporedu.  

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.