Vijesti

Na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje budući pristupnici državne mature iz Sociologije mogu pronaći ispitni katalog iz tog izbornog predmeta. Sociologiju je na prošlogodišnjem ljetnom roku mature prijavilo ukupno 1.019 kandidata, a njih najviše iz gimnazijskih odjeljenja. 

[Matura '17] Na Sociologiji vas očekuje 70 minuta za ispitivanje znanja iz pet područja gradiva

Kako su nam tada kazali, ispit iz Sociologije bio je lakši od onog kojega su pisali pristupnici godinu prije. Od suvremenih sociologa na ispitu su se našli Castells, Giddens i Beck, a pitanja su uključivala i društvene institucije, socijalizacija i kultura. Kao i prošlogodišnji, tako će i nadolazeći ispit iz Sociologije ispitivati znanje iz pet temeljnjih područja gradiva. 

Promjene u ispitu

Iako se i dalje ispituje gotovo jednako područje iz Sociologije, nakon sedam godina iz ovog su izbornog predmeta ipak uvedene neke promjene. 

Tako je smanjen broj zadataka sa 60 na 41, pa je sukladno tomu smanjen i broj bodova sa 100 na 70. Upravo zato ispit će se umjesto dosadašnjih 90 pisati 70 minuta.  

Ispitom iz Sociologije provjerava se dostignuta razina znanja i razumijevanja te sposobnost zaključivanja, rasuđivanja i integracije znanja u pet područja:  

1. Sociologija kao znanstveni pogled na društvo 

2. Društvo i društvena struktura 

3. Kultura, socijalizacija i identitet 

4. Društvene institucije 

5. Globalizacija i njezine društvene posljedice. 

Najviše bodova iz zadataka kratkoga odgovora

Kao što je ranije naglašeno, ukupno se na ispitu može dobiti 70 bodova, a najviše bodova pristupnici mogu ostvariti iz zadataka kratkoga odgovora, njih 26. Nadalje, najviše bodova, njih 26, pristupnici će moći ostvariti iz područja Društvenih institucija.

Osim spomenutih zadataka, na ispitu će se naći i zadaci višestrukoga izbora te zadaci produženoga odgovora. 

Što se tiče literature, za pripremu ispita iz Sociologije propisan je udžbenik autora Nenada Fanuka, a odobrilo ga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Također, kako bi se što bolje pripremili za ispit, pristupnicima se preporučuje proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka kao i rješavanje oglednih ispita.

Ispite iz prethodnih godina mature sa Sociologije riješite ovdje.

Samo prijavljeni korisnici mogu ostavljati komentare.

Prijava | Registracija
Nema događaja za prikaz.