Pretraga

Maturanti iz raznih krajeva Hrvatske iskazali svoja očekivanja od državne mature

A- A+

Ovogodišnja državna matura počinje sutra, ispitima iz Psihologije i Informatike. Na ljetnom roku će svim ispitima pristupiti 36.701 kandidat, a njih pet je s nama podijelilo svoja očekivanja te kako su se pripremali za ispite. 

Maturanti iz Metkovića, Požege, Zagreba, Osijeka i Šibenika, su nam otkrili i koji predmet misle da će biti najteže položiti. 

Izdvojeni članak

Sutra kreće državna matura: Ove godine gotovo 3 tisuće pristupnika manje nego lani

Državna matura mi je jedan od najvažnijih testova u životu

Kako se približava testiranje pojedinih predmeta na državnoj maturi, napetost kod pristupnika raste. Za mnoge fakultete u Hrvatskoj, isključivi uvjet za upis je rezultat s mature, što povećava pritisak kod kandidata. 

– Od državne mature očekujem da će biti veoma zanimljiv test, ali ne zato što na vidjelo dolazi moje znanje, već zato što na vidjelo dolazi kako se nosim s tolikim pritiskom. Ipak je to jedan od najvažnijih testova u mome životu. Spremam se već par dana jer, kako stari uvijek kažu, od viška glava ne boli. Ujutro nakon doručka odvojim dva sata za učenje, tako da sam ostatak dana slobodan. To vrijeme je uglavnom namijenjeno fizici zbog silne teorije koju sadrži, iako sam čuo da je zapravo jako lagana na maturi, objašnjava nam maturant Gimnazije Metković Ivan, koji planira upisati zagrebački FSB. 

Izdvojeni članak

[Matura ’17] Što vas sve čeka na stominutnom ispitu iz Informatike?

Za razliku od Ivana, koji se isključivo u vlastitom aranžmanu priprema za predstojeće ispite na maturi, Jan je dodatne pripreme imao u školi.

– Državna matura mi ovako na prvu ne zvuči baš jednostavno i smatram da stvarno treba sjesti i zagrijati stolicu
kako bi donekle uspješno riješio ispite.
Što se tiče priprema, velika pohvala mojoj školi koja je organizirala pripreme za maturu svake subote
od 10. pa sve do 6. mjeseca, što je barem meni, zaista puno pomoglo, a  i uštedio sam jer nisam morao ići na privatne instrukcije odnosno pripreme.
Nadam se sa ću upisati marketing ili menagement što sa sobom povlači izborne predmete
kao što su Politika i gospodarstvo, s kojom mislim da ću imati malo problema, jer sam išao za tehničara za mehatroniku
pa u nastavi nismo pretjerano obraćali pozornost na politiku kao predmet, svoja iskustva nam iskazuje Jan, koji je maturant Tehničke škole Požega.  

Izdvojeni članak

[Matura ’17] Provjerite kako će od ove godine izgledati ispit mature iz Psihologije

Mislim da ništa nije teško položiti, ali je teško dobiti visoku ocjenu

Baš poput Jana, Nikola se prethodne četiri školske godine obrazovao u tehničkoj školi pa smatra da bi mu društveni predmeti mogli stvarati probleme.

– Od državne mature očekujem da mi izađe u susret, odnosno da će se moje znanje napokon pokazati nekakvom ocjenom, koje to znanje zaslužuje i da ću znati kakav sam u tom području.

Pripremao sam se za osnovna tri predmeta cijelo drugo polugodiste 4. razreda,
ali recimo to mi nije bilo dovoljno za hrvatski, koji je bio slabo popraćen u mojoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića.
Pripremao sam se dakle na školskim pripremama za maturu, koje se nisu pokazale najboljima pa sam stvar uzeo u svoje ruke.

Namjeravam upisati nešto u tehničkom dijelu našeg obrazovnog sustava te ću to točnije znati kada vidim
rezultate mature. Smatram da niti jedan predmet nije teško poloziti, ali je zato teže dobiti veću ocjenu,  a kao što rekoh, osobno će mi biti najteže s hrvatskim jer sam ga i najmanje radio, govori nam maturant Nikola.

Jedina maturantica, koja nam je bila sugovornica, svoja očekivanja od državne mature počela je šalom.  

– Pa ne znam što da očekujem, s obzirom da mi je prvi put… vidjet ćemo kak će proći, ja se nadam da hoće. (smijeh) Prijavila sam samo obvezne predmete, a najviše sam pripremala matematiku, jer bi mi ona mogla stvarati najveće probleme. No, mislim da sam to sada savladala pa sam trenutno usredotočena na hrvatski jer ni on nije baš tak lagan. A engleski mi je najlakši, tak da se za njega nisam ni pripremala, govori nam osječka maturantica Ivana, koja namjerava upisati Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci.

Baš kao Ivana, šibenski maturant Điđi, također se ne čini opterećen maturom. Ili je samo dovoljno spreman. 

– Očekivanja od mature nemam, test kao svaki drugi, a rezultat najviše ovisi o razini pripreme, znanju i koncentraciji. Što se mojih priprema tiče, radio sam površno od siječnja, pošto pišem biologiju, fiziku i kemiju, a ozbiljnije radim zadnjih mjesec dana. Pripremao sam se većinom pomoću skripti koje sam pronašao na internetu. Kad smo kod toga, naglasio bih da su mi posebno pomogle skripte za biologiju, koje je izradila jedna bivša studentica kemije Kristina Kučanda.  Namjeravam upisati medicinu, a vjerojatno će mi najteži predmet biti fizika, s obzirom na to da je najapstraktnija i najspecifičnija što se načina razmišljanja tiče, smatra ovaj maturant Gimnazije Antuna Vrančića.