Pretraga

Maturanti pozor! Cijena i ostale važne obavijesti vezane za plaćanje ispita na maturi

A- A+

Još je osam dana ostalo za podmirenje troškova polaganja ispita državne mature za ljetni rok ove godine. Do 2. svibnja svi obveznici plaćanja naknade troškova za polaganje državne mature, dužni su podmiriti troškove. Sve uplate izvršene nakon 12 sati (podne) 2. svibnja 2017., neće se uzimati u obzir i neće biti evidentirane u sustavu.

Kada govorimo o obveznicima plaćanja ispita državne mature, to su svi pristupnici, koji su maturirali u Republici Hrvatskoj prije ove školske godine, kao i svi pristupnici koji dolaze polagati ispite iz drugih zemalja.   

Izdvojeni članak

Školovanje u Hrvatskoj je besplatno? Evo koliko pojedini fakulteti zarađuju od vaših školarina

Ipak, u nekoliko slučajeva, ispite državne mature trebaju platiti i redoviti maturanti iz Republike Hrvatske. Primjerice, ako ste na ljetnom roku odlučili pisati B razinu obveznog predmeta na maturi pa iz nekog razloga (primjerice nezadovoljstvo ocjenom) odlučite isti predmet, ali na drugoj razini polagati na jesenskom roku. U tom slučaju dakle podliježete plaćanju ispita, u iznosu od standardnih 175 kuna.

Redoviti maturanti plaćaju ispit i ako ga ne odjave pa se ne pojave na roku za njegovo polaganje. Krajnji rok za odjavu ispita je 18. svibnja 2017.

Međutim, ako redoviti maturant iz Hrvatske piše obvezni predmet na B razini na ljetnom roku i ne uspije ga položiti, na jesenskom roku ga ima mogućnost polagati besplatno.

Kada je riječ o izbornim predmetima, princip je sličan. Ako redoviti maturant predmet ne položi na ljetnom roku, za isti ima pravo na ponovljeni pokušaj na jesenskom roku.

No, ako ga položi pa nije zadovoljan ocjenom, na jesenskom ga roku može ponovno pisati, ali izlazak na ispit mora platiti.

Na kraju dodajmo da je iznos zaduženja i broj računa na koji se troškovi uplaćuju, putem e-bankinga ili u poslovnici banke ili pošte, vidljiv svim obveznicima plaćanja naknade troškova za polaganje ispita državne mature na njihovoj stranici u sustavu na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate.