Pretraga

Maturantica o ispitu iz geografije: Malo grafova, a puno slijepih karata s nebitnim podacima

A- A+

Među 600-njak onih koji su danas polagali ispit iz geografije na državnoj maturi, našla se i Lea Galinec, koja je prije tri tjedna završila četvrti razred prirodoslovne gimnazije pri Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi u Varaždinu. U jednom općem dojmu rekla nam je kako je test bio težak i detaljan, s dosta zadataka za razmišljanje, ali koji su bili rješivi te da se našla u problemu jer je spremala neke oblasti koje su na testu bile zastupljene s malim brojem pitanja. Evo što je još Lea otkrila u analizi ispita.      

Nakon biologije, vjeronauka te likovne umjetnosti, danas u 14 sati došao je red i za pisanje geografije na državnoj maturi. Ovaj predmet prijavilo je 606 ljudi, a među njima i maturantica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu Lea Galinec.

Izdvojeni članak

Počela državna matura: Na ispitu iz biologije bilo je važnije zaključivati, nego znati sve činjenice

Manje grafova, a više slijepih karata s nebitnim podacima

Obzirom da je ovo Lei bio prvi predmet koji je pisala na državnoj maturi otkrila nam je da je faktor nervoze također bio prisutan, ali da se ipak ‘začas sabrala’.

– Bilo je dosta detaljnih pitanja. Manje grafova, a više slijepih karti s nebitnim podacima, puno nacionalnih parkova SAD-a, naseljenosti Afrike, a bilo je i par zadataka iz opće kulture o autocestama, tome gdje je Eufrazijeva bazilika i slično, prve dojmove s ispita iz geografije otkrila nam je Lea.

Dodala je i kako je bilo zadataka za razmišljanje, koji su se dali riješiti, no nju je pogodilo nešto drugo.

– Malo je bilo reljefa, a to sam najviše spremala pa sam zato malo razočarana, priznaje ova maturantica.

Izdvojeni članak

Ovogodišnji ispit iz likovne umjetnosti na maturi bio je teži od prošlogodišnjeg

Iako je ispit bio satkan od mnogo detaljnih pitanja, bilo je vremena da se riješe

Lea se za ispit geografije, koji joj kako je također pripomenula nije prioritetan pripremala svega nekoliko dana.

– Pripremala sam se samo iz priručnika od Školske knjige, koji ima puno reljefa, a u testu ga nije bilo. Zastarjeli su podaci pa sam to malo obnovila. Učila sam 2-3 dana po 5 sati s mnogobrojnim pauzama, tako da sam sve prešla jednom i malo kartu pogledala, pojasnila je.

Obzirom da je u prirodoslovnoj gimnaziji koju je pohađala slušala tri godine geografiju te jednu geologiju, a pripremala se svega nekoliko dana za ispit, ni ne očekuje sjajnu ocjenu.

– Očekujem dovoljan, ili dobar ako mi se posreći s pogađanjem, govori Lea.

Iako smatra da je bilo dosta pitanja u kojima su se tražili nebitni i/ili veoma detaljni podaci, od kojih nekolicina njih nije bila u litaeraturi, tvrdi da je bilo i više nego dovoljno vremena za rješavanje.

– Bilo je i previše vremena. Recimo ja sam izašla nakon sat pisanja, otkrila je na kraju maturantica iz Varaždina.