Pretraga

Mišljenje maturanata: ‘Nije fer da profesori štrajkaju za vrijeme mature’

A- A+

Ukoliko će se sindikati u kojima je i velik broj profesora odlučiti na štrajk za vrijeme mature, najviše će zasigurno ispaštati sami maturanti. Dok bi nekim učenicima situacija štrajka i odgađanja ispita mature laknula jer bi imali više dana za ponavljanje, drugi pak čekaju da što prije polože ispite i stave maturu iza sebe. Unatoč raznim stavovima, maturanti koji su nam dali svoje komentare slažu se u jednome, a to je da se profesori svakako trebaju izboriti za prava koja su im oduzeta.

Ususret nadolazećem obveznom ispitu iz hrvatskog jezika u ponedjeljak, sve više se nagađa o mogućem štrajku profesora. Ono što je zasada poznato jest da su se sindikati državnih i javnih službi na zajedničkom referendumu izjasnili za štrajk do ispunjenja njihovih zahtjeva, dok bi sindikat Preporod uskoro trebao objaviti rezultate svog referenduma. Ukoliko se profesori tako dogovore, postoji mogućnost da će se štrajkati za vrijeme obveznih ispita državne mature.

Provjerili smo što o tome svemu misle maturanti i bi li u situaciji da se štrajka njima dobro došlo još nekoliko dodatnih dana za ponavljanje ili bi im smetalo skraćivanje ljetnih praznika.

Izdvojeni članak

Nitko nema plan B za učenike, a sve više se priča o štrajku za vrijeme mature

Najveći im problemi datumi održavanja dodatnih ispita uz maturu

– Mislim da ne bi bilo pošteno da se zbog štrajka pomiču neki obvezni ispiti državne mature, jer znam da postoji jako puno ljudi kojima bi remećenje datuma matura pobrkalo mnogo toga, kazao nam je Alen David Jeđud iz zagrebačke IV. gimnazije. 

David dodaje kako se svejedno slaže s profesorima da bi se trebali izboriti za svoja prava, te da njemu ne bi previše smetalo da se naprimjer, odgodi esej iz hrvatskog jezika.
– Kako mi je prvi test koji pišem baš esej iz hrvatskog jezika, toga me najviše strah i laknulo bi mi da dobijem par dana, priča David. Njegov savjet za profesorima bio bi da svoj štrajk održe zadnji tjedan nastave, jer učenici koji imaju samo zaključivanje mogu imati zaključene ocjene na temelju dosad prikupljenih kroz cijelu godinu, a posljedica bi bila samo malo kasnije printanje svjedodžbi.

 S gimnazijalcem Davidom se slaže razredna kolegica Lorena Rosean, koja također podržava profesore u štrajku, ali ne i za vrijeme mature.

– Štrajkanjem za vrijeme mature profesori ne bi ‘napakostili’ vladajućima već samo nama, učenicima kojima je ova matura najbitnija, rekla je Lorena.
Iako ovoj gimnazijalki ispit iz hrvatskog jezika nije bitan koliko i matematika, svejedno nije za štrajk jer poznaje mnogo svojih kolega kojima je jako važno da se matura provede u dogovorene datume.
– Osim mature, fakulteti imaju organizirane svoje prijemne ispite, a mnogi idu na te ispite i ne mogu im pristupiti ako ne polože maturu, zabrinuto je zaključila učenica Lorena iz IV. gimnazije.

Izdvojeni članak

Štrajk moguć za vrijeme mature: Profesori podržali blokadu sustava

Učenici će imati razumijevanja za profesore, ali neće ih potpuno podržavati 

Požežanin Filip Štivičić, koji također polaže državnu maturu i to u Gimnaziji Požega, ipak je mišljenja da do štrajka profesora neće doći, barem ne za vrijeme državne mature. 

– Pripremati nas da napišemo maturu što bolje i onda bojkotirati ispit, to baš i nema smisla. Osim toga napravit će štetu i drugima, jer će se povećati troškovi mature, kazao nam je Filip i dodao kako sve ima svoje vrijeme i mjesto.

Unatoč tome što ne vjeruje da će doći do štrajka, ukoliko ipak dođe Filip tvrdi da će imati razumijevanja za sve profesore, ali da ne mogu očekivati njegovu potpunu podršku. 

Mislavu iz zagrebačke Pete gimnazije ne bi smetalo da se štrajka za vrijeme državne mature, osobito iz ispita iz matematike.

– Upisujem FER, a draže bi mi bilo da još imam nekoliko dana i da vježbam za ispit iz matematike, kazao je Mislav i dodao da je potpuno uz profesore jer ‘ako im se oduzimaju prava trebaju su boriti da ta svoja prava dobiju natrag’.