Pretraga

Na ispitu više razine matematike jesenski zadaci vrlo slični pitanjima s ljetnog roka

A- A+

Maturanti koji su izašli na jesenski rok državne mature uglavnom su zadovoljni pitanjima i vlastitim znanjem. Dodatnih par mjeseci učenja puno je značilo sada već bivšim srednjoškolcima, a pomoglo je i iskustvo s ljetnog roka. Sugovornici koji su izašli na A razinu nemaju nikakve zamjerke na zadatke, dok se na B razini pojavilo jedno trik pitanje o kojem se u četvrtak nakon ispita pričalo na hodnicima Pučkog učilišta u Zagrebu.

Jesenski rok državne mature iz matematike u četvrtak je pisalo ukupno 3 352 ljudi. Osnovnu razinu rješavalo je njih 2 463, dok je za višu razinu hrabrost skupilo svega 889 bivših srednjoškolaca. 

Na hodnicima Pučkog otvorenog učilišta uglavnom je vladalo zadovoljstvo, a ispit je bio težak za one koji tijekom ljeta, zbog prevelike vrućine ili nekog drugog opravdanja, nisu dovoljno učili.

Izdvojeni članak

Bez problema i na A razini engleskog: Maturanti učili po skriptama i starim ispitima

Miočanin rasturio A razinu

– Nisam bio na ljetnom roku i moram priznat da mi je bilo jako teško i nije baš da se nadam prolazu. Bilo je zadataka koje nisam znao ni započeti, a kamoli riješiti, rekao nam je Valentino te priznao kako se nije baš pripremao a prema zadacima s prošlog roka čini mu se da je jesenska A razina teža.

Međutim, kolegu je demantirao bivši miočanin, koji se toliko dobro spremio da je poslušao savjete stručnjaka za učenje te se noć prije ispita opustio u izlasku, umjesto da kao većina bdije nad knjigom i pokušava popuniti rupe u znanju.

Na A razini učenike zbunilo previše lagano pitanje

– Pa bilo je lagano. Pripremao sam se oko četiri mjeseca. Bilo je tu naravno nekih pauza, ali marljivo sam vježbao. Imao sam neke materijale od prijatelja koji su izlazili na ljeto i stare državne mature. Mogu reći da su zadaci bili čak i dosta slični, izjavio nam je malo mamuran Marko te nam otkrio kako nije izlazio na maturu u lipnju zbog nekih drugih obaveza.

Na zamolbu da nam izdvoji neko teže ili trik pitanje rekao nam je kako nije imao problema s ni jednim zadatkom. Jedino ga je zbunio 20., za koji je očekivao da će biti zahtjevniji pa je pri rješavanju bio pomalo nesiguran jer mu je bio previše lagan.

Izdvojeni članak

Zagrepčani u povlaštenom položaju na jesenskom roku mature

Učenici strukovnih škola zadovoljni predznanjem iz matematike

Višu razinu dobro su riješili i ‘strukovnjaci’ koji su se prošlih mjeseci ozbiljnije uhvatili knjige. Silvio, koji je završio Prometnu školu u Zagrebu još prošle godine tvrdi nam da će dobiti ‘čistu petardu’, a njegov prijatelj Filip iz Strojarsko-tehničke škole Fausta Vrančića očekuje bar četvorku, ako ne i peticu. Obojica su prilično zadovoljna predznanjem iz matematike koje su dobili u svojim bivšim školama pa im nije bilo teško pripremiti se za teži ispit na maturi.

Ipak, ne mogu se svi pohvaliti da su kroz protekle četiri godine imali kvalitetnu nastavu iz matematike. Haris iz Bihaća u Bosni i Hercegovini na jesen se odlučio za osnovnu razinu, iako je po završetku srednje htio na neki od tehničkih fakulteta.

Izdvojeni članak

Jesenski rok: Najvažniji datumi i aktivnosti na državnoj maturi

Par mjeseci nedovoljno za pokrivanje rupa u znanju

Nakon što se na ljetnom roku okušao na ‘višoj’, zaključio je da ove godine nema dovoljno vremena nadoknaditi rupe u znanju iz matematike pa se sada prijavio za lakšu verziju provjere.

– Pripremao sam se pomoću starih pitanja i mogu zaključiti da su ispiti u ovoj i prošloj školskoj godini dosta lakši od prijašnjih matura. Test je bio dosta lagan i jednostavan, osim možda jednog trik zadatka. U njemu smo imali alarm za obavještavanje stanovništva koji zvoni u određeno vrijeme po pet puta u dva različita obrasca svakih 20 sekundi. I sad je pitanje koji će se ton javiti za pet minuta i u  koliko će točno sati opet zvoniti. Mislim da bi se tu mogli neki zbuniti pa zaboraviti uračunati trajanje prvih pet obavijesti pa zbog toga promašiti točno vrijeme, otkrio nam je Haris.