Pretraga

Na prijemnom za zagrebački Filozofski nije bilo dovoljno vremena

A- A+

Nešto manje od 3.200 kandidata pisalo je prijemni za Filozofski fakultet u Zagrebu, a bore se za jedno od 1117 slobodnih mjesta. Test intelektualnih sposobnosti koji je dio razredbenog postupka pisao se na pet lokacija, a većina s kojom smo pričali nakon ispita žalila se na nedostatak vremena.

Foto: Ivan Klindić/www.ivanklindic.info

Filozofski fakultet ove godine ima mjesta za 1117 brucoša na 45 preddiplomskih smjerova, a današnja vrućina u Zagrebu nije nimalo pomogla maturantima u koncentraciji pri ispitu.

Izdvojeni članak

Na prijemni za zagrebački Filozofski dođite pola sata ranije

Svi su složni da je bilo premalo vremena

– Definitivno premalo vremena, ali to već svi znamo i to sam očekivala. Matematički zadaci su bili relativno lagani, a da sam imala više vremena sve bih uspjela riješiti. Percepcije sam riješila 70 posto. Išla sam na privatne pripreme koje su mi dosta pomogle jer sam znala princip rješavanja iz percepcija, a želim upisati sociologiju i pedagogiju, rekla nam je Matea iz I. gimnazije u Zagrebu.

Bilo je i zanimljivih pitanja koje su nam kandidati istaknuli poput toga da je ponekad trebalo zaokružiti odgovor koji nije točan. Zadatak je glasio da od smjera B do C ima 8 km, od A do B je 5 km, a trebalo je riješiti koji odgovor nije udaljenost od A do C. Dva odgovora nisu imali nikakvog smisla, a dva jesu, a morali smo zaokružiti odgovor koji sigurno nije točan.

– Test je relativno lagan, ali vremena je bilo naknap. U prvom dijelu smo za 20 zadataka imali 15 minuta, a mislim da bi trebali imati barem minutu po zadatku. Zadnja dva zadatka iz matematike nisam stigao, a nisam išao na pripreme jer ili znaš ili ne znaš, rekao je Marko iz XIII. Gimnazije Zagreb koji želi upisati engleski i informatičke znanosti.

Izdvojeni članak

Budući pravnici najviše problema na prijemnom imali s vokabularom

Doputovao iz Šibenika dan prije prijemnog

Filip iz srednje škole Krapina želi upisati psihologiju, pedagogiju i još par jezika, a za prijemni se nije posebno pripremao.

– Nije baš bilo lagano radi nedostatka vremena pa sam morao dosta toga na pogađanje zaokružiti, rekao je Filip.

Luka iz Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku u Zagreb je stigao dan prije ispita, a ponovio je ono što su i drugi rekli da je radi nedostatka vremena posljednje zadatka u ispitu morao na pogađanje zaokruživati.

– Trebalo je riješiti 50 zadataka u 60 minuta i tu ima milijun brojeva na koje se moraš skoncentrirati, a to po ovakvoj vrućini nije lagano. Očekivao sam težak test, a za prijemni sam pogledao samo skripte jer nikada ne znaš što će te dopasti, izjavio je Luka.