Pretraga

[Najmaturant] Iako ju smatra nepotrebnom, Jakov Emanuel riješio državnu maturu s odličnim uspjehom

A- A+

Riješivši maturu s odličnim uspjehom, zagrebački maturant Jakov Emanuel Bogdanić iz Privatne klasične gimnazije Zagreb svrstao se među 30 najboljih maturanata u državi. Odličan uspjeh koji je ostvario na državnoj maturi pomogao mu je da upiše Medicinski fakultet, no iako je briljirao budući brucoš otvoreno priznaje kako mu ovakav princip provjeravanja znanja nije nimalo drag. 

Takav izvrstan rezultat na državnoj maturi iznenadio je budućeg liječnika jer se kaže, nije sistematično pripremao, no svakako mu je bilo drago vidjeti da se njegovo ime nalazi među najboljima.Porazgovarali smo s Jakovom Emanuelom koji nam je između ostalog otkrio i što bi točno promijenio u hrvatskom školstvu. 

Srednje teška, ali drugačija državna matura od prethodnih

Jakov Emanuel na državnoj maturi uz obavezne predmete pisao i tri izborna na kojima je ostvario izvanredne rezultate koji su ga svrstali među najbolje maturante u ovoj školskoj godini.

– Na državnoj maturi uz obavezne predmete, pisao sam i Kemiju, Fiziku i Biologiju. Iz svih sam predmeta dobio odličnu ocjenu osim Kemije, kaže nam zagrebački najmaturant.

Uz državnu maturu, Jakov Emanuel morao se spremati i za prijemni ispit na Medicinskom fakultetu kojeg je također uspješno položio i time u listopadu postaje brucoš na medicini.

– Za državnu maturu sam se spremao, ali to nije bilo sistematično učenje. Najčešće kroz godine u školi, uz ispite iz prošlih godina, a za prijemni ispit prolazio sam kroz traženo gradivo mjesecima s prijateljicom na kavi, otkriva nam Jakov Emanuel.

Iako je bez problema riješio sve ispite, Jakov Emanuel prizanje da je ovogodišnja državna matura, srednje teška, a ispit primjerice iz Biologije bio je drugačiji od onih prošle godine.

– Radi se o bitno drugačijem ispitu nego prošlih godina. Pitanja su po meni, loše sastavljena i nisu sastavljena po nekom logičkom principu što je bilo pomalo zbunjujuće, objašnjava.

‘Ukinuo bi državnu maturu’

Premda bi svatko pomislio kako ovom budućem studentu ništa ne predstavlja problem posebice kada govorimo o državnoj maturi, Jakov Emanuel jasno tvrdi kako takvo provjeravanje znanja smatra nepotrebnim.

– Da se mene pita, državna bi se matura ukinula. Ne sviđa mi se ovakav princip provjeravanja, a i realno on nije ništa bitno promijenio. Svejedno za neke fakultete morate izaći na dodatne prijemne ispite, a učenici mnogo energije troše na ispite državne mature, otkriva Jakov Emanuel Bogdanić kojemu je uz prvi izbor Medicine, na listi fakulteta bilo i Strojarstvo i Psihologija. 

Za kraj, ovaj skromni najmaturant prisjetio se i svih ostalih školskih kolega koji su se također trudili da državnu maturu uspješno riješe, no o njima se kaže, nažalost ne piše.

– Lijepo je vidjeti da se piše o najboljima s mature no, ima nekih na koje državna matura djeluje itekako stresno, koji panično uče, a njih nitko ne spominje bez obzira na uloženi trud. I zbog toga mi se ne sviđa baš državna matura, zaključuje Jakov Emanuel Bogdanić.