Pretraga

[Najmaturantica] Buduća farmaceutkinja smanjila bi količinu domaćih zadaća

A- A+

I Magdalena Vlajčić svojim se znanjem uvrstila među najbolje maturante koji su ovogodišnju državnu maturu riješili besprijekorno. Magdalena je završila II. gimnaziju u Zagrebu i uspješno se upisala na Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu. Kako i ne bi kad je maturu riješila odličnom ocjenom. 

Foto: Magdalena Vlajčić, Facebook

Najmaturantica iz Zagreba obožava čitati knjige, a upravo je kaže, iz Hrvatskog i Engleskog i očekivala najbolje rezultate. Razgovarali smo s Magdalenom koja nam je otkrila i kakva joj je bila ovogodišnja državna matura te što bi promijenila u hrvatskom školstvu. 

Kemija i Biologija znatno drugačiji princip provjeravanja

Magdalena je na državnoj maturi riješila Matematiku 90 posto, Hrvatski jezik 93 posto, a Engleski nevjerojatnih 96 posto. Od izbornih predmeta najmaturantica pisala je Kemiju i Biologiju što je imala 74, odnosno 80 posto rješivosti.

-. Za Hrvatski i Engleski sam očekivala vrlo dobre rezultate, ali iznenadila sam se s ostalim predmetima za koje nisam očekivala tako dobar rezultat, kaže nam Magdalena. 

Za državnu se maturu priznaje dosta pripremala, a rješavajući ispite s prošlih godina državnih matura primijetila je značajnu razliku između državne mature prošlih i ove godine. Posebno se to odnosi na izborne predmete. 

– Ne mogu reći da je bila teža ili lakša, obavezni predmeti su po mom mišljenju bili jednako teški kao i prijašnje mature, ali biologija i kemija su bile drugačije od onoga na što sam se navikla rješavajući prijašnje testove, ističe buduća farmaceutkinja koja je uz pripreme u školi i u jednoj obrazovnoj ustanovi namijenjenoj za državnu maturu sama počela pripremati početkom travnja. 

Odličan osjećaj biti među najboljima

Budući da će školske klupe za koji tjedan zamijeniti onim fakultetskima, Magdaleni to nimalo teško ne pada, dapače kaže kako je uzbuđena zbog novih obaveza i jer će se sada moći posvetiti isključivo onome što ju zanima. No, ovu svestranu najmaturanticu zanima mnogo toga. 

Voli čitati, gledati filmove, a u prvom srednje dospjela je i do državnog natjecanja iz Hrvatskoga jezika. Iako voli školu, a njeni uspjesi to i pokazuju, buduća brucošica voljela bi promijeniti neke stvari u obrazovanju. 

– Za početak, promijenila bih količinu posla koju učenici moraju odraditi kod kuće, jasno ističe. 

Kao najmaturantica sudjelovala je na dodjeli priznanja najboljima i priznaje kako je odličan i poseban osjećaj naći se među najboljima što će joj zasigurno još dugo ostati u lijepom sjećanju. 

– Osjećala sam se čudno jer to nisam očekivala, ali svakako sam bila sretna što sam tamo, skromno zaključuje.