Pretraga

Najvažniji datumi prijave ispita i polaganja državne mature

A- A+

Pošto dobivamo sve više upita oko određenih rokova vezanih za državnu maturu, evo da objedinimo neke najvažnije u članku. Počnimo s najbitnijim – prvi ispit na ovogodišnjoj državnoj maturi je kemija, koja se piše 5. lipnja u devet sati, a istog dana u 14 sati je sociologija.

Što se tiče prijava, odjava i promjena razina obveznih predmeta, one su propisane člancima 17. i 18. Pravilnika o polaganju državne mature, ali konkretizirat ćemo ih na datume.

Dakle, prijavljeni se ispiti ili razine ispita iz opravdanih razloga mogu promijeniti što znači odjaviti te prijaviti drugi, najkasnije 30 dana prije početka ispitnoga roka. To znači do 6. svibnja 2015. u konkretnom slučaju.

Ako ste takvo što bili prinuđeni učiniti promjenu prijavljujete ispitnome koordinatoru, koji uz učenika potpisuje prijavnicu, a koju ispitni koordinator u roku od pet radnih dana dostavlja Centru.

U slučaju da ste pristupnik koji je prije završio četverogodišnje obrazovanje u Hrvatskoj ili onaj koji je završio usporedvio srednje obrazovanje u inozemstvu, promjenu pisanim putem prijavljujete NCVVO-u.

Ako zbog nekih opravdanih razloga, uopće niste prijavili ispit, to možete učiniti naknadno, ali najkasnije 30 dana prije ispitnog roka, dakle također do 6. svibnja.

Opravdani razlozi za naknadnu prijavu mogu biti teži zdravstveni problemi u razdoblju trajanja prijava ispita, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća ili kako u Pravilniku stoji ‘drugi opravdani razlozi’.

Kada je riječ o odjavi, nju možete izvesti najkasnije 20 dana prije početka ispitnog roka, dakle do 16. svibnja. Ako postoje opravdani razlozi, može se ispit odjaviti i kasnije, no u svakom slučaju obavezno pročitajte članak 18. Pravilnika o polaganju državne mature da ne biste morali platiti ispit, na koji uopće niste izašli.

Prijave studijskih programa, odnosno prioritetne liste u ljetnom upisnom roku možete slagati do 17. srpnja 2015. godine, a izuzetak su studijski programi za koje je visoko učilište odredilo raniji rok prijave. Ranije rokove prijava moguće je provjeriti u izborniku Studijski programi na web stranici postani-student.hr.

Na ovoj poveznici pogledajte kada će se pisati pojedini ispiti državne mature na ljetnom i jesenskom roku.

Rezultati ispita će se objaviti 13. srpnja, dok će se konačna objava rezultata ljetnog roka državne mature biti 17. srpnja 2015.