Pretraga

Nezadovoljni maturanti: ‘Ispada malo nehumano, ali bi se matura trebala odgoditi svima’

A- A+

Ljetni rok državne mature započeo je današnjim izlaskom dijela maturanata na ispit iz izbornog predmeta psihologije. Dok je navedeni predmet prijavilo preko pet tisuća maturanata, dio će psihologiju pisati iza 9. lipnja zbog razornog plimnog vala Save koji je tisuće ostavio bez krova nad glavom. Međutim, dio pristupnika koji maturu polažu po prvotnom kalendaru nezadovoljni su jer su uskraćeni za ‘jednakost’ kojoj se teži upravo pisanjem državne mature.

Prema odluci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, maturanti iz Slavonskog broda, Županje i poplavljenih dijelova BiH pišu po prvotnom rasporedu ovotjedne ispite na državnoj maturi od 9. lipnja, dok ostalim maturantima ljetni rok počinje današnjim ispitom iz psihologije. No, dio pristupnika državne mature smatra da ovakva odluka iz NCVVO-a nije fer prema učenicima i drugim kandidatima koji polažu ispite prema prvotnom Kalendaru državne mature

Naime, maturanti koji budu ispitima pristupili od 9. lipnja neće odgovarati na ista pitanja kao i njihove kolege u sljedećih nekoliko dana, stoga nekolicina smatra da im se uskraćuje pravo na jednakost kao i to da će ista generacija rješavati ispite različite ‘težine’.

Na redakcijski mail smo dobili anonimno pismo koje prenosimo u cijelosti. A treba napomenuti da se s riječima navedenima u sljedećim paragrafima slažu i brojni drugi maturanti.

Izdvojeni članak

Evo kada će ispite pisati oni koji zbog poplava ne mogu pristupiti državnoj maturi

Odgoda pisanja državne mature za učenike koji su iz poplavljenih područja

Ispada malo nehumano, ali ukoliko se matura odgađa onda bi se trebala odgoditi za sve koji pristupaju jer odgađanje mature za dio učenika znači da će oni dobiti drugu inačicu testa jer ne mogu dobiti pitanja koja su već bila dijelu učenika prije. Kao posljedica toga je da nemamo svi isti test koji nam omogućuje upis na fakultet što je osnovna ideja državne mature – jednakost!

Isti uvijeti nisu nikad ni postojali jer je uvijek bilo škola koje su dozvoljavale prepisivanje i slično, ali smo barem imali ista pitanja (čak i kada je to zahtjevalo ponovno štampanje prošle godine), a ovim odgađanjem bi na osnovu različitih testova svima bio jednak upis.

Znamo da pogotovo prirodoslovni predmeti poput matematike, kemije, fizike, informatike i sličnih ne mogu imati zadatke na isti princip (jer onda koji pišu drugu inačicu mogu samo to naučiti s drugim vrijednostima) te se time gubi jednaka težina zadataka iz navedenih predmeta. Nadam se da ćete pronaći medijski prostor za ovu priču i provjeriti informacije kod MZOŠ.

Izdvojeni članak

Počeo ljetni rok državne mature, ispit iz psihologije maturanti proglasili laganim

Ponovno naglašavam da možda ispada nehumano za vrijeme ovih teških događanja tražiti da se posveti pažnja ovoj priči, ali s druge strane tisućama maturanata ovisi ostatak životnog puta nakon mature i upisa na određeno učilište.

Nekolicina se ne slaže s odlukom NCVVO-a

Da postoji dio pristupnika državne mature koji se protive odgađanju državne mature za učenike iz poplavljenih područja Hrvastke i Bosne i Hercegovine pokazuju i rezultati naše ankete.

Oko osam posto od preko 500 anketiranih se izjasnilo kako ne podržavaju odluku NCVVO-a o odgodi državne mature. Možda strahuju od toga da će ispiti nakon 9. lipnja biti lakši, da će ih maturanti na odgođenim rokovima preteći rezultatima, ili jednostavno smatraju da svi u isto vrijeme trebaju pristupiti ispitima na ljetnom roku državne mature.

Rezultati ankete: Podržavate li odluku NCVVO-a o odgodi državne mature?