Pretraga

Optimistične prognoze: Većina na ovogodišnjoj maturi iz Engleskog očekuje odličan

A- A+

Obavezni ispit na državnoj maturi iz Engleskoga jezika ukupno je prijavilo 36,500 kandidata. Od toga višu razinu najviše maturanata gimnazijskih smjerova, a osnovnu razinu prijavilo je najviše maturanata strukovnih škola. U razgovoru s maturantima koji su pristupili pisanju ispita, ovogodišnji ispit nikome nije predstavljao pretjerane poteškoće, osim ispitne cjeline slušanjaza koji je bila potrebna koncentracija, ali i tišina u ispitnoj prostoriji. Sukladno dojmovima, rezultati ankete upućuju na optimistične prognoze ukupnih ocjena iz ovog predmeta.

Na prošlogodišnjoj državnoj maturi najčešća ocjena na A razini bila je četvorka, zatim ju slijedi trojka pa onda tek odlična ocjena. S druge pak strane, osnovna razina postepeno je kroz godine povisila donje pragove prolaznosti tako je na lanjskoj državnoj maturi najviše pristupnika dobilo trojku, zatim četvorku, a najmanje pristupnika dobilo je odličnu ocjenu.

Ako je vjerovati rezultatima ankete koju smo prošli tjedan objavili na portalu, gotovo 40 posto posto pristupnika očekuje odličnu ocjenu iz Engleskoga jezika. Vrlo dobru ocjenu očekuje ukupno 39,29 posto. Tek 11,21 posto kandidata na ovogodišnjoj maturi iz Engleskoga jezika očekuje ocjenu dobar, gotovo 11 posto očekuje dvojku, a nedovoljnu ocjenu koja je lani na B razini bila češća od petice očekuje 6,28 posto kandidata.

Kako smo i ranije napomenuli, ovakvi rezultati ankete na koju je odgovorilo 223 čitatelja i ne čude obzirom na to da je većina maturanata imala relativno pozitivne utiske nakon ispita. 

– Test ko test nije bio težak,ali me uhvatila trema pa mi je.trebalo malo više vremena nego što mi je trebalo na testovima.od prijašnjih generacija. Ispiti mi se čine iste težine kao i prošlih godina, rekao nam je Sven iz gimnazije u Ivanić Gradu koji je pisao A razinu.

– Mi smo u školi rješavali nekoliko primjeraka matura i sve je bilo na istoj razini. B razina je stvarno laka bila meni pošto se učim engleski već dvanaest godina. Na pisanom dijelu, prvi zadatak je bio da imaš šest rečenica i sad spojiti što se zapravo njima želi reći, kod drugog smo imali tekst i zaokružiti točan odgovor, na trećem smo trebali izvući iz teksta neke stvari poput koje je zanimanje od osobe o kojoj se govori, šta mi je hobi, uzor i tako neke stvari, rekla nam Valentina iz Prve gimnzije Varaždin koja je pisala osnovnu razinu još je i dodala da osoba koja gotovo ne razumije Engleski može dobiti minimalno 69 posto.  

Neki maturanti su nam se požalili na dvosmislena pitanja, ali i na ispitnu cjelinu slušanja. 

– Ispit je bio grozan. Sve je dvosmisleno, ništa nisam shvatila. Uglavnom, valjda ću proći. Najteže mi je bilo slušanje. Stvarno je bilo teško. Puno puta ti ponove istu stvar a treba različite stvari zaokružiti. Nisam se spremala,ali teže je od hrvatskog. Nadam se četvorci, a upisala bi predškolski, ispričala nam je u utorak Ivana iz Treće ekonomske škole u Zagrebu koja je pisala višu razinu.

Koncentracija je bila bitan element u ispitu slušanja. 

-Nekolicina njih se žalila na slušni dio ispita jer nisu baš dobro čuli jer su bili u zadnjim klupama, ali ništa preteško. Baš na tom slušnom je govornik govorio sve odgovore na pitanja i igrala je igru samo jedna riječ pa si trebao biti skoncentriran, pojasnila nam je Valentina.