Pretraga

Optimistični u predviđanjima: Ovu ocjenu očekuje najviše pristupnika državnoj maturi

A- A+

Dan uoči prvog ispita na ovogodišnjoj državnoj maturi, nekoliko smo maturanata iz raznih krajeva Hrvatske pitali što očekuju od nje. Usput smo postavili anketu, na kojoj su se mogli javiti pristupnici maturi, a istinabog i ostali čitatelji. Tako je u pet dana na pitanje ‘koju ocjenu očekujete na državnoj maturi?’, odgovorilo 453 osobe od kojih se većina nada četvorci.  

Pojasnimo kako ne postoji skupna ocjena za položene ispite na državnoj maturi pa se podrazumijevalo da oni koji su zainteresirani ispuniti anketu, na temelju svojih prognoza za pojedine ispite, iskažu prosječnu ocjenu. 

Izdvojeni članak

Maturanti iz raznih krajeva Hrvatske iskazali svoja očekivanja od državne mature

Kao što smo rekli, najviše sudionika ankete odnosno njih 31.79%, očekuje prosječnu četvortku iz predmeta koji pišu na maturi. 

Zanimljivo da ni onih koji očekuju peticu, nije puno manje. Preko četvrtine (26.05%) čitatelja koji su ispunili anketu, smatra da će im prosjek riješenosti ispita na maturi, biti na nivou petice.

Jedna petina od 453 sudionika ankete, vjeruje da će ispite riješiti negdje za zlatnu sredinu. 

Onih pesimističnih, koji smatraju da neće položiti maturu, odnosno da će ju riješiti jedva za dovoljnu ocjenu je po desetak posto. Dakle od deset sudionika ankete, jedan misli da će ju pasti, a jedan da će ju riješiti za dva.

foto: Screenshot srednja.hr