Pretraga

Ovo možete očekivati sutra na esejima A i B razine hrvatskog jezika

A- A+

Sutra je na rasporedu prvi dio, prvog obveznog predmeta na državnoj maturi – esej iz hrvatskog jezika. Radi se od 9 do 11 i 40 sati te nosi 50 posto ukupnog ispita. Pišete plavom ili crnom olovkom. Donosimo vam popis djela te prošlogodišnje impresije maturanata na eseju iz hrvatskog, kao i one iz 2013-te.

Nakon 11 dana ovogodišnje državne mature, sutra će se pisati prvi dio ispita iz hrvatskog jezika odnosno esej na A i B razini. Već smo vam početkom veljače izdvojili popis djela koja se mogu naći na oba nivoa.

Izdvojeni članak

NCVVO pogodio s esejem: Maturanti nisu imali problema s hrvatskim

Tri vrste eseja, dva sata i 40 minuta te 400 – 600 riječi

Za esej na A razini potrebno je poznavati 15 lektirskih djela, a za razinu B devet.

Na ovom prvom dijelu ispita iz hrvatskog jezika, koji nosi 50 posto ukupnog testa mogu se pojaviti tri vrste eseja: interpretativni, raspravljački i usporedni.

Potrebno je napisati između 400 i 600 riječi u dva sata i 40 minuta na višoj razini, a od 350 do 500 na nižoj.

Gotovo 25 tisuća maturanata i ostalih pristupnika pisat će A razinu, a preko 10 500 njih B razinu.

Izdvojeni članak

Državna matura esej: ‘Nisu mogli goru kombinaciju ponuditi’

Iskustva prethodnih generacija

Prošle godine su maturanti na A razini kao temu imali djelo ‘Kratki izlet’ Antuna Šoljana, u kojem su dobili kratki ulomak s početka romana i jedan ulomak sa završetka.

Učenici na ispitu osnovne razine pisali su pak o Ibsenovoj ‘Nori’.

Ni jedni ni drugi nakon ispita nisu se žalili na kompliciranost ili težinu eseja, što se nije moglo reći za 2013. Naime, tada su se učenici, osobito na A razini itekako žalili na težinu pa su čak izjavljivali da ‘nije mogla gora kombinacija biti’.

Zadana je raščlamba Krležina Povratka Filipa Latinovitza i Cihlar – Nehajevljeva Bijega. Na B razini, maturantima je zadan interpretativni esej na temu Krležine Gospode Glembajevih.

Cjelokupna iskustva i impresije maturanata iz prethodnih godina su vam na ljubičastom bojom označenim riječima, a za pisanje eseja svakako koristite crnu ili plavu olovku!