Pretraga

Pogledajte koji su fakulteti promijenili termine prijemnih ispita zbog odgode mature

A- A+

Odgodom mature iz hrvatskog jezika, neki su fakulteti morali mijenjati datume svojih prijemnih ispita zbog preklapanja. Prošlo je nekoliko dana pa smo provjerili koji su se fakulteti s četiri najveća hrvatska sveučilišta oglasili po pitanju promjene termina polaganja dodatnih ispita.

Pogreškom nastavnog osoblja Obrtno tehničke škole u Splitu, matura iz hrvatskog jezika odgođena je za 28. lipnja. Iz tog razloga, neki fakulteti morali su mijenjati datume svojih prijemnih ispita pošto je nastalo preklapanje u terminima. Nekoliko dana nakon odlučili smo istražiti koji su se fakulteti s četiri najveća hrvatska sveučilišta odvažili pomaknuti termine polaganja dodatnih provjera.

Izdvojeni članak

Zbog odgode mature fakulteti će morati mijenjati datume prijemnih ispita

Promjene termina prijemnih ispita dogodile su se na Sveučilištu u Zagrebu i Osijeku

Nedugo nakon objave novog termina polaganja mature iz hrvatskog jezika, koji pada na 28. lipnja u 14 sati, neki fakulteti oglasili se s obavijesti da će pomaknuti svoje prijemne ispite. Nakon što je prošlo nekoliko dana pogledali smo koliko se fakulteta odvažilo na promjenu.

Na Sveučilištu u Zagrebu, Akademija dramskih umjetnosti i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet svoje su prijemne trebali započeti 28. lipnja. Obe sastavnice Sveučilišta odlučile su promijeniti termine, pa se tako prijemni ispiti na ADU-u počinju održavati 29. lipnja, a oni na ERF-u 30. lipnja. Osim njih, Arhitektonski fakultet prijemni je trebao održati 29. lipnja, no zbog kratkog perioda vremena između mature iz hrvatskog i prijemnog, pomaknuli su ga na 30. lipnja.

U Osijeku su se također dogodile izmjene. Smjerovi Učiteljski studij i Rani i predškolski odgoj Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti svoje su prijemne trebali održati od 27. do 29. lipnja. Međutim, kako su nam potvrdili iz ureda dekana, zbog odgode mature pomaknuli su termine ispita. Po novome, ispiti će se održavati od 3. do 6. srpnja.

Izdvojeni članak

Urnebesne reakcije maturanata na odgodu testa iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Većina fakulteta termine prijemnih ipak nije promijenila, a za kandidate iz udaljenih krajeva i ispiti koji se polažu 29. lipnja predstavljaju problem

Ni prije odgode mature nije postojao veliki broj fakulteta s prijemnima koji se održavaju baš 28. lipnja. No, kao što smo tada pisali, onim kandidatima koji putuju iz udaljenih krajeva teško je stići i na prijemni koji se održava i sljedeći dan, 29. lipnja. Posebice ako uzmemo u obzir činjenicu da se odgođena mature iz hrvatskog polaže 28. lipnja, od 14 – 15.40. Za određene prijemne koji se održavaju ujutro, kandidati imaju svega jedno popodne i noć da stignu do mjesta održavanja.

U tom kontekstu, valja spomenuti i neke institucije koje su pomaknule termine svojih prijemnih, kao primjerice ADU. No, ne i baš pretjerano logično, jer će se po novome prijemni održavati od 29. lipnja. Na Sveučilištu u Osijeku, na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti gdje je došlo do promjene termina, studij kineziologije ipak ostaje po starom. Na tom se smjeru provjere dodatnih sposobnosti provjeravaju od 27. lipnja do 1. srpnja, bez obzira što se jedan dio preklapa s državnom maturom iz hrvatskog.

Svi ostali fakulteti i sveučilišta koje smo provjerili datume svojih prijemnih nisu pomaknuli.
Na Sveučilištu u Zagrebu radi se o još četiri sastavnice. Tako će Agronomski fakultet, Hrvatski studiji, Filozofski fakultet i Stomatološki fakultet svoje prijemne, testove apstraktnog mišljenja i psihomotoričkih sposobnosti svejedno održati 29. lipnja, a većina njih već ujutro od 9 sati.
I na splitskom sveučilištu status quo. Filozofski i Katoličko-bogoslovni fakultet svoje motivacijske razgovore, psihologijske provjere ili testove iz vjeronauka održavat će od 29. do 30. lipnja u jutarnjim satima.

Isto je sa Filozofskim fakultetom u Rijeci, ali i Osijeku. Oni koji žele studirati kulturologiju ili psihologiju u Rijeci, nakon mature iz hrvatskog morat će požuriti na autobus, ili možda avion, kako bi 29. lipnja ujutro mogli položiti provjere dodatnih sposobnosti potrebne za upis prve godine. U Rijeci i Odjel za biotehnologiju od 29. lipnja održava motivacijske razgovore i to već od 8 sati ujutro. To vrijedi i za one koji svoje studiranje žele provesti u kontinentalnom dijelu Hrvatske, pa će u Osijek, za upis na FFOS, morati doći 29. lipnja u jutarnjim satima kako bi stigli riješiti eliminacijski ispit.